Subsidie voor ‘iets dat je gelukkig maakt’

Chronisch zieken en beperkten mogen tot 450 euro subsidie aanvragen voor om het even wat. Zo lang het hen maar gelukkiger maakt. 

De gemeente Harderwijk gaat komend jaar 75.000 euro vrijmaken voor inwoners met een chronische ziekte of beperking. Niet voor medische noodzakelijkheden, maar voor hun welbevinden.

Inwoners die aan de voorwaarden voldoen (dus chronisch ziek of beperkt zijn) kunnen subsidie aanvragen (tot maximaal 450 euro per persoon) voor iets dat hen gelukkig maakt.

Een voorbeeld? In Almelo, waar de Geluksroute al sinds 2004 draait, heeft een man uit de bijstand met fotografie als hobby, door de eenmalige welzijnssubsidie, een goede camera kunnen aanschaffen. Het gevolg? Een toename van het welbevinden. Wat uiteindelijk resulteert in lagere zorgkosten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

In Harderwijk gaat het om een pilot van een jaar, die kost de gemeente 75.000 euro. Daarvan gaat meer dan de helft, 39.600 euro naar uitvoerder ZorgDat. De gemeente wil het project namelijk niet zelf draaien, maar geeft de opdracht aan de Harderwijker welzijnsstichting. Dan blijft er 33.750 euro over voor de eenmalige uitkeringen, waardoor er 75 uitkeringen à 450 euro zijn te vergeven.

De pilot is succesvol als er straks bij zeven van de tien deelnemers een positief effect op het welzijn is gemeten. Dat welzijn wordt gemeten door een korte vragenlijst voor de subsidie en een tweede korte vragenlijst een jaar na het verstrekken van de subsidie. Als de pilot succesvol is, wordt de Geluksroute ingezet als vast beleid van de gemeente. Als het niet succesvol is (als er minder dan zeven van de tien deelnemers ‘gelukkiger’ zijn na deelname), blijft het bij deze pilot. 

"De gemeente Harderwijk heeft er om diverse redenen voor gekozen de uitvoering van veel van haar welzijnstaken uit te laten voeren door ZorgDat", zegt woordvoerder van de gemeente Harderwijk, Samira Qurimi.

ZorgDat beschikt volgens de gemeente over de sociale infrastructuur.  "Ook kan zij beschikken over de expertise om uitvoering te geven aan taken van dit soort projecten. Net zoals ZorgDat dit al jaren naar tevredenheid doet met de mantelzorgwaardering." Uitvoering door de gemeente zelf is "zeker niet goedkoper" dan wanneer het door ZorgDat wordt gedaan.