Harderwijk koopt tijd: Aconov mag twee jaar langer afval inzamelen

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft het contract met afvalinzamelaar Aconov met nog eens twee jaar verlengd, omdat het lastig en té tijdrovend is om binnen twee jaar een andere geschikte inzamelaar te vinden, of om voor de inzameling van huishoudelijk afval anders zelf maar een organisatie op te tuigen.

Harderwijk heeft vorig jaar al wel samen met Ermelo, Elburg, Nunspeet en Oldebroek een onderzoek ingesteld of huishoudelijk afval in die gemeenten niet beter kan worden opgehaald door een overheids-gedomineerde inzamelorganisatie, maar het vergt meer tijd om hiervan de voor- en nadelen daarvan op rij te krijgen en af te wegen

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van het Harderwijk Anders-raadslid Tessa Pullen. Zij vroeg zich af waarom B en W vorige maand het contract met de huidige afvalinzamelaar Aconov BV ook voor 2024 en 2025 heeft verlengd en wat dit voor de inwoners van Harderwijk en Hierden betekent.

Harderwijk Anders wil graag dat de problemen rond de afvalinzameling in Harderwijk snel worden aangepakt en opgelost. De partij maakte daar een punt van bij de afgelopen raadsverkiezing en behaalde mede door die opstelling een eclatante verkiezingsoverwinning. De partij zit nu met tien raadsleden in de 29 leden tellende gemeenteraad en leverde ook twee van de vijf wethouders, waaronder één - Edwin Enklaar -  die zich vol enthousiasme op de berg afvalklachten stortte.

Enklaar moest echter toegeven dat de met Aconov gemaakte afspraken niet zomaar terzijde konden worden geschoven.  Eerder deze maand werd ook duidelijk dat een pilot met containers in de wijken voor het gratis wegbrengen van PMD-afval ook fors is vertraagd: in plaats van begin deze maand start de proef nu pas in het tweede kwartaal van volgend jaar. En ook dat PMD-afval gaat straks alsnog samen met het ‘gewone’ restafval uit de grijze containers en vuilniszakken naar dezelfde afvalverwerker in Heerenveen, zo liet de wethouder een week geleden nog weten in de krant.

In de brief vandaag aan zijn partijgenoot Pullen geeft hij namens B en W aan dat het niet verlengen van het contract met Aconov na 2023 zou betekenen dat de gemeente Harderwijk binnen twee jaar een nieuwe inzamelaar moet zien te vinden die in Harderwijk het restafval, gft-afval en oud papier en karton wil inzamelen. ‘Het voorbereiden van een nieuwe aanbesteding vraagt de nodige voorbereidingstijd”, laat hij weten. En: ‘wat daarbij een rol speelt  is dat het steeds moeilijk is om contracten met private marktpartijen te sluiten die voldoende flexibiliteit bieden voor het (door)ontwikkelen van het afvalbeheer-beleid van de gemeente én die oog houden voor de beheersing van de afvalkosten’.

B en W wijzen Pullen ook op de tendens dat bij aanbestedingen alleen vuilnisbedrijven inschrijven als de opdracht groot genoeg is. Of dat ze niet inschrijven op aanbestedingen, omdat ze het al te druk hebben.

De afval-wethouders van de gemeenten Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek hebben in de vorige raadsperiode ook een onderzoek laten instellen naar een alternatief voor een commerciële marktpartij; namelijk een organisatie die geleid wordt door een overheids-gedomineerde partij; een  organisatie die net zoals in de vorige eeuw lang gebruikelijk was, door één of meer gemeenten wordt geleid. “De mogelijke overgang naar een overheids-gedomineerde inzameling moet nog volledig uitgewerkt worden zodat bepaald kan worden of hier de voorkeur naar uitgaat”, stellen B en W.

De gemeente Harderwijk is van plan om nu zelf te onderzoeken of een eigen vuilnisbedrijf haalbare kaart is voor Harderwijk. Omdat dit ook tijd kost en het wenselijk is ‘om dit onderzoek goed, volledig en zonder de negatieve invloed van tijdsdruk uit te voeren’, is dit een extra reden om het huidige contract met Aconov in ieder geval nog twee jaar langer voort te zetten.