Harderwijk geeft Gewicht aan Geluk: Tommie in de zorg

Bestel hier je gratis ticket voor het (interactieve) TV-programma vanaf het Vergaderplein in het Huis van de Stad over ´Geluk in de zorg. 

Tafelgasten (en kijkers via chatfunctie) gaan met Tommie in het Huis van de Stad in gesprek over

  • Zorg hebben voor elkaar maakt gelukkig!
  • Wat betekent dit voor jou? En wat voor jouw woon- en werkplezier en jouw werk- en woongeluk? 
  • Hoe zie je de zorg in Harderwijk en Hierden voor de toekomst?

Beleef het mee! Tommie Niessen is verpleegkundige, auteur en spreker

Tafelgasten:
  • Gert Jan van Noort, wethouder sociaal domein Gemeente Harderwijk
  • Anneke Vegter (projectleider Odensehuis, Casemanager ouderenzorg, bestuurslid Alzheimer Nederland)
  • Marjan van Olst (Persoonlijk Begeleider Brederostaete Careander)
  • Lisette Bies (Begeleider Ambulante Hulpverlening Midden Nederland)
  • Mohamed Yousfi (Jongerenwerker Talent House -Zorgdat)
Sinds 2010 is Tommie werkzaam in de zorg en hij richt zich vooral op wijkzorg en palliatieve zorg. Hij heeft meerdere boeken uitgebracht en hij geeft lezingen, workshops en training in en over de zorg. Alles met hetzelfde doel; de zorg op een positieve en vooral realistische manier op de kaart te zetten. 

Tommie is de ideale spreker voor mensen die (willen) werken en of leren in de zorg. En voor mensen die de zorg uit handen moeten geven. Maar ook voor mensen die helemaal niet werkzaam zijn in de zorg.

Vaak denk je bij zorg aan mensen die werkzaam zijn in deze sector. Maar ik denk dat deze gedachte de lading niet dekt. Want hoe jong of oud iemand ook is, ieder mens zorgt op een bepaalde manier voor een ander. Jij ook. Waarschijnlijk zorg jij zelfs voor heel veel mensen. Misschien wel zonder dat je dit zelf doorhebt.

We zorgen voor elkaar omdat we aanvoelen dat de ander iets nodig heeft. Deze zorg hoeft niet uit grote gebaren te bestaan. Het zijn de kleine dingen die we doen. Soms zijn ze zelfs nauwelijks zichtbaar. En dat is nu juist het mooie aan zorg. We staan er niet echt bij stil. We doen het gewoon. Omdat we ons er goed bij voelen. Omdat we iets voor een ander willen betekenen. Zorg is iets wat ons als mensen verbindt.”

Tommie Niessen is een van de bekendste verpleegkundigen van Nederland. Sinds 2010 werkt hij, als zzp’er, in de zorg. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling: het leek hem niets en bovendien totaal niet stoer, hij dacht dat hij de hele dag oude mensen moest wassen. Niks bleek minder waar: hij voelt zich er als een vis in het water!

‘Werken in de zorg is superinteressant en dankbaar werk. Het feit dat je op zo’n directe manier iets voor een ander kunt betekenen, vind ik heel waardevol en geeft me veel voldoening. Ik ben heel trots op mijn vak en daarom deel ik zo graag mijn mooie ervaringen. In mijn nieuwe boek, dat voortkomt uit Tommie de Podcast, ga ik in gesprek met allerlei inspirerende mensen die in de zorg werken. Wat ik vooral van hen wil weten is “Wat betekent zorg voor jou?”’

In dit boek spreekt Tommie met mensen uit heel verschillende disciplines van de zorg: met Theoloog des Vaderlands Samuel Lee, hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The, viroloog Marion Koopmans, schrijver Jan Geurtz, psychiater Dirk de Wachter, een verpleegkundige, filosoof, arts, jeugdzorgmedewerker, een terminaal patiënt, ouderenpsycholoog en vele anderen.

Aanmelden