Harderwijk doet mee met ‘houd de lijn vrij’

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk sluit zich aan bij het initiatief ‘Houd de lijn vrij’ en gaat de deze maand gestarte mediacampagne ‘Sta niet op onze strepen – dat doen we liever zelf!’ ook via haar sociale mediakanalen ondersteunen.
 

‘Houd de lijn vrij’ is een landelijk initiatief van het Bartiméus Fonds, dat zich inzet voor obstakelvrije geleidelijnen voor mensen met een fysieke of visuele handicap, dus ook in Harderwijk.

En juist in Harderwijk, een gemeente die zich graag profileert als gastvrije gemeente voor iedereen, zijn de geleidelijnen lang niet altijd obstakelvrij, zo bleek uit een scan van Bartimëus.

De organisatie vroeg daarom steun aan de Harderwijkse raadsfracties, die op initiatief van CDA-fractievoorzitter Wilco Mazier gezamenlijk een motie opstelden en die uiteraard tijdens de raadsvergadering ook unaniem werd aangenomen.

De gemeente gaat zich er nu voor hardmaken dat de geleidelijnen in de stad obstakelvrij blijven en plaatst ook op diverse plekken in de stad een speciale ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel. Waar die tegels komen te liggen, wordt afgestemd met de werkgroep Toegankelijkheid en Bartiméus. Beide partijen zijn al sinds eind vorig jaar betrokken bij het oplossen van allerlei knelpunten waar mensen met een fysieke beperking of visuele handicap soms letterlijk tegenaan liepen.

De unaniem aangenomen motie kwam niet zomaar uit de lucht vallen: deze maand oktober is er zowel de ‘Week van de Toegankelijkheid’ als de ‘Dag van de Witte Stok’. Ook wordt er deze maand flink campagne gevoerd met als slogan ‘Sta niet op onze strepen – dat doen we liever zelf!’.