Harderwijk Anders stelt vragen over testlocatie GGD Covid-19

Steeds meer mensen laten zich testen op het Coronavirus. Zij het, omdat personen er gerust op willen zijn dat ze geen COVID-19 hebben, zij het dat zij zich juist ziek voelen, of zij het dat men voor werk of na vakantie getest móeten worden.

Wanneer iemand zich wil laten testen belt men het nummer 0800-1202.

Er wordt dan gebeld met een algemene centrale, waar aan de hand van de opgegeven postcode wordt gekeken waar de persoon in kwestie het beste terecht kan voor een test. Ook kan men zich online registreren bij een testlocatie en daar een afspraak inplannen.
 
Op de site van de Rijksoverheid staat de volgende tekst:
“Is de auto voor u geen optie? Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Dan bekijkt de medewerker waar u terecht kunt met bijvoorbeeld de fiets, lopend of scooter. Bent u minder valide, dan kunt u naar de testlocatie komen met bijvoorbeeld uw scootmobiel, brommobiel of met de rolstoel. Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Dan wordt met u besproken wat de mogelijkheden zijn in uw regio. U mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. U kunt namelijk onderweg mogelijk anderen besmetten.” 1 https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/testlocatie Op dinsdag 18 augustus 2020
 
Toch hebben wij van meerdere mensen in Harderwijk – en uit eigen ervaring - begrepen dat met ander vervoer dan de auto naar een testlocatie komen, haast onmogelijk is. De dichtstbijzijnde testlocaties worden ingedeeld op Vaassen, Lelystad, Zwolle, etc.
 
Uiteraard is alles relatief wanneer men kijkt naar of dit per fiets, scootmobiel, of per ‘benenwagen’ bereikbaar is. Maar dergelijke afstanden kan men toch wel zien als niet bereikbaar per dergelijke middelen.
 
Daarnaast blijkt uit meerdere gevallen dat het ontvangen van de testuitslag langer duurt dan de aangegeven 48 uur. Ook blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over testen en het delen van testuitslagen in het weekend en m.n. op zondag. Dit kan ervoor zorgen dat mensen onnodig lang in thuisquarantaine moeten zitten.
 
Gezien bovenstaande gevallen hebben wij het college de volgende vragen gesteld:
  • Kan het college toelichten waarom de teststraat in Harderwijk, waar uitgebreid over bericht werd in de lokale media, alleen beschikbaar wordt gesteld aan zorgpersoneel en zelfs zij worden doorgestuurd naar andere locaties?
  • Is het mogelijk om wederom de teststraat in Harderwijk te openen, ditmaal minstens voor mensen die geen kans zien of niet in staat zijn om naar testlocaties te gaan die niet per fiets, scootmobiel of lopend te bereiken zijn?
  • En ziet het college kans om indien mogelijk zelfs Harderwijk als algemene testlocatie op te laten nemen, mede gezien de centrale ligging van onze gemeente?
  • Is het het college bekend dat er meerdere gevallen zijn van ‘te late’ (d.w.z. later dan de aangegeven 48 uur) berichtgeving van uitslagen en kan het college dit nader verklaren?
  • Is het college het met Harderwijk Anders eens dat berichtgeving over mogelijke latere uitslagen én of er getest wordt/uitslagen worden gedeeld in het weekend door GGD NOG of de testlocatie in kwestie kan bijdragen aan voorbereiding, acceptatie en geruststelling van mensen die wachten op de uitslag van een COVID-19 test?
  • Ziet het college des te meer de noodzaak in het openen van een testlocatie in Harderwijk, zodat er, naast logistieke redenen, ook meer grip is op het correct en transparant informeren van mensen die een coronatest in onze gemeente ondergaan?
Wij kijken uit naar de reactie van het college.

Harderwijk Anders