Groen licht voor de nieuwbouw voor 24 zorgplekken op Sonnevanck

Als alles volgens plan verloopt, opent in april 2017 een prachtig nieuw woonzorgcentrum op het terrein van Sonnevanck haar deuren voor 24 bewoners. Afgelopen week gaf de raad van toezicht van Zorggroep Noordwest-Veluwe hiervoor haar goedkeuring.

Door de vergrijzing neemt de groep ouderen in onze samenleving de komende jaren met 25% toe. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar ouderenhuisvesting en ondersteuning, inclusief specialistische ouderenzorg.

De huidige huisvesting van de Zorggroep biedt geen mogelijkheid om aan deze toenemende vraag te voldoen. Daarvoor is nieuwbouw nodig. Deze komt op Sonnevanck op de plaats van het parkeerterrein van Kleinschalig Wonen.  De nieuwbouw is bedoeld voor maximaal 24 bewoners – 8 per kleinschalige wooneenheid -  met psychogeriatrische problematiek in combinatie met onbegrepen gedrag.
 
Deze nieuwbouw maakt deel uit van het langetermijnhuisvestingsplan (het vastgoedkader) van de Zorggroep. In een latere fase zullen ook de gebouwen Dahlia, Crocus en Brem op Sonnevanck worden vervangen/gerenoveerd. De Zorggroep streeft ernaar dat dit masterplan in het jaar 2020 gerealiseerd is. Voor alle nieuwbouw geldt, dat de Zorggroep flexibel wil bouwen. Dat wil zeggen dat de huisvesting voor meerdere doelgroepen inzetbaar is en met zo min mogelijk kosten om te bouwen is naar andere woonvormen als dat nodig is.
 
In de nieuwbouw krijgt elke bewoner zijn eigen appartement en sanitair. Daarnaast komt er voor gezamenlijk gebruik een huiskamer. Het goedgekeurde ontwerp is gemaakt door IAA Architecten uit Enschede.  Begin september zal het besluit over het technisch ontwerp vallen en in september start ook de bouw. Voor de bouw trekt de Zorggroep een periode van circa 8 maanden uit. 

Zorgvisie en vastgoed

De Zorggroep streeft ernaar dat cliënten, ondanks hun hoge leeftijd en gezondheidsproblematiek, zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leven. Thuis, of in een voorziening van de Zorggroep zo dicht mogelijk in de vertrouwde omgeving van de cliënt. De cliënten hebben vaak meer nodig dan alleen een geschikte en toegankelijke woning met zorg aan huis. De woonomgeving, voorzieningen en mogelijkheden voor sociale contacten spelen een belangrijke rol. De zorg is daarbij te gast bij de cliënt. De omgeving van de Noordwest- Veluwe en die van Sonnevanck is op zichzelf een healing environment. Dit vertaalt de Zorggroep door in haar huisvesting.