Groen en bestrating in nieuwste deel Harderweide kost 5 miljoen

Harry Schipper – De aanleg van straten, trottoirs, verlichting en het beplanten van groenstroken en plantsoentjes in het nieuwste deel van Harderweide, tegen de geluidswal aan, gaat dik vijf miljoen euro kosten.

Het Harderwijkse college van  B en W vraagt de gemeenteraad om dit forse geldbedrag beschikbaar te stellen, zodat het woonrijp maken van dit deel van de woonwijk Harderweide zo snel mogelijk kan beginnen

De bouw van ‘deelgebied 02 Noord’, zoals het nieuwste deel van Harderweide op papier heet, is momenteel in volle gang. Als vorst en daarmee vorstverlet niet al te veel roet in het eten gooit, is de verwachting dat halverwege dit jaar de eerste van de in totaal 245 woningen al kunnen worden opgeleverd.

Hoogste tijd dus om ook de openbare ruimte in dit gebied mooi en functioneel in te richten. Tegelijk wordt ook alvast de beplanting op de enorme geluidswal tussen het Crescentpark en kasteel Horloo aangelegd, nog voordat ook de woningbouw in ‘deelgebied 02 Zuid’ begint.

Daardoor kunnen de aangeplante bomen en heesters alvast uitgroeien tot een volwassen groene bufferstrook, zo is het plan. In dit zuidelijke deel komen nog eens zo’n 265 woningen te staan. De gemeente is daar nu bezig met het bouwrijp maken van het gebied, wat vooral betekent dat er al voor de woningbouw riolering en leidingen en voorlopige wegen worden aangelegd, zodat er bouwmaterialen kunnen worden aangevoerd.

Net als in het Waterfront maken de geselecteerde aannemers ook in Harderweide gebruik van voertuigen en machines die niet meer op diesel lopen, maar elektrisch worden aangedreven. De gemeente Harderwijk wil zo het goede voorbeeld geven als het gaat om duurzaamheid. Daar hangt wel een hoger prijskaartje aan: schoon en emissieloos bouwen en werken  in dit deelgebied van Harderweide kost al gauw 324.000 euro meer, zo is becijferd. De gemeente probeert nog of ze hiervoor subsidie kan krijgen van het rijk, maar dat kan pas als het werk af is.