Griepprik oorzaak topdrukte bij huisartsen

Door Harry Schipper - Bij verschillende huisartsenposten, zoals De Hoge HOED aan het Hogepad, is het vandaag een drukte van jewelste. Tot zes uur kan iedereen boven de zestig jaar, die een uitnodiging heeft ontvangen, gratis een griepprik halen.

Dat leidde zowel binnen als buiten soms tot heuse wachtrijen en kleine opstoppingen. Al moet gezegd dat de aangesloten huisartsen, hun praktijkondersteuners en (co-)doktersassistenten er flink de vaart in hielden.

De Hoge HOED, waarbinnen de huisartsen Van Kooten, Van Eeden en Kassing en Van Ginkel samenwerken, heeft in totaal zo’n twee en een half duizend Harderwijkers uitgenodigd. Huisarts Wim van Kooten denkt niet dat die allemaal komen. “We verwachten er uiteindelijk zo’n twaalfhonderd, zo liet hij halverwege de middag weten.

De griepprik is behalve voor ouderen ook belangrijk voor andere zogeheten risicogroepen, zoals mensen met CARA, hart-, diabetes- en nierpatiënten, omdat zij een verlaagde afweer hebben. Voor deze groepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Een griepprik beperkt veelal de gevolgen van griep en zorgt er vaak ook voor dat men er korter ziek van is.