Gratis mobieltjes voor middelbare scholieren

Door Harry Schipper – De vrijwilligers van de Stichting ter Bevordering van Welzijn door Techniek (SBWT) hebben tien nieuwe mobiele telefoons geschonken aan de Stichting Mensen in Nood 0341.

De SBWT-vrijwilligers, bekend als makers van Wonderfoons voor mensen met dementie, vinden dat ook tieners die dit jaar of komend jaar naar de middelbare school gaan en een smartphone nodig hebben, maar die niet kunnen betalen, daarover moeten kunnen beschikken

Herbert van Til is initiatiefnemer van de Wonderfoons-actie in Harderwijk en omstreken. Hij reikte de nieuwe mobieltjes vrijdag in wijkcentrum De Roef uit aan Angelique Elands van Mensen in Nood. “We hebben in 2019 en vorig jaar tientallen Wonderfoons gemaakt”, aldus Van Til.

“Wonderfoons zijn oude telefoons met een draaischijf die we hebben omgebouwd tot een soort jukebox. Als je een nummer draait, hoor je een liedje uit grootmoeders tijd. De Wonderfoons zijn bedoeld voor mensen met dementie. Zij herkennen de telefoon nog van vroeger en ook de liedjes kennen ze nog. Ze worden daar vrolijk van of zingen en neuriën soms mee”.

Van Til en nog een aantal vrijwilligers hebben de afgelopen twee jaar meer dan zestig Wonderfoons gebouwd en geschonken aan diverse zorginstellingen en particulieren. Om te voorkomen dat ze teveel aanvragen kregen én om de kosten te dekken, hebben ze er ook een groot aantal verkocht.

Met de opbrengst daarvan hebben ze dit jaar 25 nieuwe mobieltjes gekocht. Via de Stichting Mensen in Nood gaan tien daarvan naar middelbare scholieren die er nog geen eentje hebben, omdat ze uit gezinnen komen die daarvoor geen geld hebben.

Mensen in Nood is in Harderwijk één van de organisaties waar die gezinnen in beeld zijn, naast de Voedselbank en ZorgDat. Ook deze organisaties krijgen van de Wonderfoon-makers nieuwe mobieltjes om weg te geven aan tieners die daarvoor in aanmerking komen.

Gratis mobieltjes voor middelbare scholieren