Gezin van voormalig zedendelinquent niet terug naar Harderwijk

Door Petronella van het Goor - Het gezin van de eerder veroordeelde zedendelinquent komt niet terug naar Harderwijk. De man en zijn gezin woonde sinds het voorjaar van 2019 in de wijk Drielanden, aan de Stakenbergerhout. 

De man werd in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel, omdat hij zeven jongens in de leeftijd van 11-16 jaar had misbruikt. De man heeft zijn straf uitgezeten en heeft daarna een reclasseringstraject gevolgd.

Omdat ook een ex-veroordeelde zedendelinquent ergens moet wonen, streek hij met zijn gezin neer in Harderwijk. Toen de buurt daar via een anonieme brief in december 2019 achter kwam, brak de hel los.

De burgemeester geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat zij door de oude gemeente van het gezin niet zijn geïnformeerd over de komst naar Harderwijk en dat dit gebrek aan informatie hen op een achterstand zette. “Nu konden wij pas acteren ná ontvangst van een brief van een inwoner uit de voormalige woonplaats van het gezin, in juli 2019”, zegt burgemeester Harm-Jan van Schaik in de brief naar de raad. “Wij hebben hem (de eerder-veroordeelde, red.) aangegeven op de hoogte te zijn van zijn verleden. Wij hebben benadrukt dat voor hem deelnemen aan activiteiten met kinderen in onze gemeente onwenselijk is.”

Het college koos ervoor de buurt niet te informeren. Of dat een goed idee is geweest, weet Van Schaik nog steeds niet, omdat er in ons land weinig soortgelijke ervaringen zijn. “De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is al lange tijd bezig met het opstellen van een handleiding voor dit soort kwesties. Die is er nog niet. Wij zijn graag bereid om de ervaringen in Harderwijk bij de VNG in te brengen zodat deze handreiking zo spoedig mogelijk wordt gerealiseerd. Andere gemeenten kunnen hier in toekomstige situaties baat bij hebben.”

De gemeente is met de buurt in gesprek gegaan, nadat de anonieme brief was verspreid. “Wij hebben toen ook meteen contact gezocht met de betrokken scholen en verenigingen. Deze acties werden gewaardeerd maar leidden niet tot herstel van de rust in de buurt”, aldus Van Schaik. Ook nu het huis aan de Stakenbergerhout leeg staat, de man en zijn gezin definitief niet terugkeren naar Harderwijk, is de rust niet weergekeerd. “Voor een deel van de naaste bewoners voelt het vertrek van het gezin als een oplossing. Voor een ander deel ligt dat genuanceerder.” De gemeente wil graag met de bewoners napraten over wat er is gebeurd en eventuele overgebleven onrust aanpakken. In de vorm van huiskamergesprekken met niet meer dan acht of tien man tegelijkertijd. Buurtbewoners ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief.

Lees ook:
Onrust in wijk Drielanden in Harderwijk na explosie in woning
Onrust om pedofiel in kinderrijke buurt Drielanden