Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 20

Met deze week: Open dag Noordereiland, heeft u een boot in het riet bij Stadsweiden? en de aanvragen vergunningen en verleende vergunningen.

Open dag Noordereiland

Op zaterdag 20 mei is het Open Huis op het Noordereiland en opent Waterfront Harderwijk haar deuren voor jong én oud. Boskalis, Koopmans Bouwgroep, Synchroon en gemeente Harderwijk staan u graag te woord. Tussen 10:00 en 15:00 uur kunt u op het Noordereiland zelf kennis maken met het nieuwe woningaanbod.

De strandstoelen staan voor u klaar. Het is een zeldzame locatie om te wonen; vlakbij de binnenstad en vlakbij het water. Beleef de plek, het water, het uitzicht! U kunt uw auto of fiets gratis parkeren op de parkeerplaats van het Dolfinarium aan de Flevoweg. Per trein wordt u naar het Noordereiland gebracht. Het eiland is óók per fiets of te voet bereikbaar. www.waterfrontharderwijk.nl / Zo in je nieuwe huis

Ken u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken en al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die als vrijwilliger een vereniging jarenlang draaiende houdt of iemand die zich onafgebroken en intensief inzet voor een stichting of belangenorganisatie. Het belangrijkste criterium is dat die persoon zich voor lange tijd op bijzonder wijze inzet voor de samenleving en daardoor van onschatbare waarde is.
 
Om iemand in aanmerking voor een lintje te laten komen, is een voordracht nodig en u kunt daarvoor zorgen. Woont de voor te dragen persoon in de gemeente Harderwijk? Dan is het verstandig om eerst telefonisch contact op te nemen met het Kabinet van de burgemeester. Er wordt dan aangegeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding.

Ook wordt er uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Daarna kan u beginnen met het verzamelen van alle benodigde informatie. Realiseert u zich wel dat de voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2018 uiterlijk op 1 juli 2017 moet worden ingediend. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het kabinet van de burgemeester: 0341-411911. Algemene informatie over Koninklijke onderscheidingen en het aanvraagformulier kunt u vinden op www.lintjes.nl

Gemeentelijke begroting biedt meer ruimte voor nieuwe initiatieven

Er wordt weer volop in de stad geïnvesteerd. Daarbij ziet het college van B&W voor het komend  jaar meer mogelijkheden om de ambities te kunnen waarmaken en is er meer ruimte voor nieuwe initiatieven. Dat laat de Kadernota 2018 - 2021 zien. “We zijn een zeer ambitieuze gemeente, maar we verliezen niet de financiële realiteit uit het oog”, aldus wethouder Jeroen de Jong. “We zijn ervan overtuigd dat Harderwijk, ook in de toekomst, een aantrekkelijke gemeente blijft om te wonen, te recreëren en te werken. Aan de hand van een aantal voorbeelden binnen de vier thema’s geven we een indruk hoe we willen bijdragen aan de Stad in Ontwikkeling.”  
 
De zorgzame stad
Harderwijk is een gemeente waar inwoners actief deelnemen aan het economische en sociale leven door te werken of door maatschappelijk actief te zijn. Om dit verder te bevorderen, ondersteunt de gemeente activiteiten die de zelfredzaamheid, gezondheid en vitaliteit van inwoners verder verbeteren. Voor inwoners die het (tijdelijk) niet redden, biedt de gemeente een sociaal vangnet. Denk hierbij aan de thuis- daklozenopvang en mantelzorg in relatie tot werk, onderwijs, zorg en respijtzorg. Ook worden structureel middelen gereserveerd voor het Talent House. Hiermee krijgt ook het kinder- en jongerenwerk de gewenste impuls.
 
De aantrekkelijke stad
Harderwijk wil een stad zijn, waarin het aantrekkelijk is om te wonen, werken, leven en verblijven. Daarom wordt gewerkt aan het verbeteren van de sportvoorzieningen in het gebied Groot Sypel. Op maatschappelijk en cultureel gebied is aandacht voor diverse activiteiten. Zo is een structurele oplossing gevonden voor de huisvesting van de bibliotheek en krijgt het Stadsmuseum een impuls. Daarnaast houdt Harderwijk vast aan haar duurzaamheidsambities, onder andere door intensiever samen te werken met lokale partijen die zich ook inzetten voor CO2-reductie.
 
De ondernemende stad
Om de economische kracht van Harderwijk te versterken, zet de gemeente in op diverse fronten. Zo wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van het Boulevardgebied als onderdeel van het Waterfront. Ook krijgt het vermarkten van de stad Harderwijk meer aandacht. Er wordt onder andere ingezet op een intensievere samenwerking met Heerlijk Harderwijk, Visit Veluwe en de evenementenorganisaties. Daarnaast wordt een voorstel gedaan om de parkeerproblematiek in financiële zin structureel op te lossen, waarin onder meer de exploitatie van de nieuwe parkeergarages is opgenomen.
 
De verbindende stad
Harderwijk wil samen met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen binnen en buiten de gemeente samen de gestelde doelen bereiken. Daarbij richt de gemeente zich de komende jaren op een betere dienstverlening,  meer partnerschap en samenwerking.
 
Besluitvorming
Met de Kadernota 2018-2021 wordt een zo actueel mogelijk beeld gegeven van de financiële positie van de gemeente en de overige relevante ontwikkelingen. De nota wordt in twee achtereenvolgende openbare raadsvergaderingen behandeld. Het debat in de raad staat gepland voor 1 juni, de besluitvorming voor 22 juni. Instellingen, organisaties en inwoners zijn welkom om met de raadsleden te delen hoe zij denken over de voorstellen van het college van B&W aan de raad.
 
Voor meer informatie over de  Kadernota 2018-2021: www.harderwijk.nl/financien

Raadsinformatie

Donderdag 25 mei zijn er geen raad- of commissievergaderingen. 

Update Sport op Maat brochure

Het moet voor iedereen mogelijk zijn om mee te doen aan sport, ook voor mensen met een beperking. Om een actieve(re) leefstijl te stimuleren,  heeft de gemeente Harderwijk de brochure Sport op Maat samengesteld. Deze bevat informatie over sportmogelijkheden in Harderwijk (en regio) voor iedereen met een gedragsstoornis of een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking.
 
De Sport Op Maat brochure bevat een overzicht van verschillende verenigingen en
sportorganisaties waar aangepast sporten mogelijk is. De brochure kunt u downloaden op www.harderwijk.nl/sport. 

Al ruim 40 aanmeldingen voor zwerfafvalproject Wijkhelden Noord-Veluwe

Op 27 april 2017 zijn de Wijkhelden gestart met het zwerfafvalproject in Elburg, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. In de anderhalve week daarna hebben zich al 27 kinderen met 11 begeleiders en 4 volwassen vrijwilligers aangemeld om mee te doen. Dit succes overtreft de stoutste verwachtingen en toont de behoefte aan een goede aanpak van zwerfafval in de regio Noord-Veluwe.
 
De Wijkhelden zijn te herkennen aan hun knalgele hesjes en de knijper in hun hand. Jongens, meisjes en volwassenen lopen regelmatig een schoonmaakronde, ruimen het zwerfafval op en houden zo samen hun buurt schoon. Op die manier helpen de Wijkhelden de omgeving prettig en leefbaar te maken en te houden. Daar krijgen ze ook wat voor terug. Ze worden bijvoorbeeld voorzien van goed materiaal, zoals veiligheidshesjes, knijpers en speciale afvalzakken. Ook zijn ze tijdens de schoonmaakronde verzekerd. Wijkhelden uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool ontvangen bovendien voor elke schoonmaakronde € 2,50 van de gemeente.
 
Ook meedoen?
Kinderen die ook een zakcentje willen verdienen en die willen delen in het succes van de Wijkhelden in Elburg, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek kunnen zich heel eenvoudig inschrijven via www.onzewijkhelden.nl. Daar is ook uitgebreide informatie te vinden voor wie meer wil lezen.
 
Meer informatie en contact
Voor meer informatie over het zwerfafvalproject, kijk op www.onzewijkhelden.nl. Of mail naar [email protected].

 
Heeft u een boot in het riet bij Stadsweiden?

De gemeenteraad heeft onlangs de motie aangenomen dat (verwaarloosde) boten in het riet bij Stadsweiden voor goed verleden tijd moet zijn. Hierop hebben wij actie ondernomen door afgelopen week direct vier verwaarloosde boten uit het riet te trekken en acht boten in het riet te voorzien van een aanschrijving bestuursdwang.

Dit laatste betekent dat op de boot in het riet er een brief is aangeplakt voor de eigenaar dat de boot voor 31 mei moet zijn verwijderd uit het riet. Is dat op die datum niet gebeurd dan worden de boten op kosten van de eigenaar door ons verwijderd. Bent u eigenaar of kent u iemand die in het riet een boot heeft liggen verwijder dan uw boot of waarschuw diegene. Heeft u vragen hierover bel dan Snel Herstel 0341-411333.

Lees ook: Motie tegen troep op de strandjes 

Controle toeristenbelasting

Zoals u wellicht bekend is, heft de gemeente Harderwijk toeristenbelasting. Onder de naam “toeristenbelasting” wordt een directe belasting geheven voor het overnachten binnen de gemeente tegen een vergoeding in welke vorm dan ook, door personen die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Hier vallen ook de arbeidsmigranten onder!
 
Belastingplichtig is degene die de gelegenheid biedt tot overnachting, maar deze
mag de belasting verhalen op degene die overnacht. Ook als u de gelegenheid tot
overnachting biedt via airbnb, Stichting Vrienden op de fiets of andere organisaties,
bent u verplicht toeristenbelasting af te dragen. Het tarief voor de toeristenbelasting
per persoon per nacht is vastgesteld op € 0,84.
 
Binnenkort wordt er een controle toeristenbelasting uitgevoerd. Biedt u de gelegenheid tot overnachting aan personen zoals hierboven omschreven en u draagt nog geen toeristenbelasting hiervoor af aan de gemeente, meldt dit dan schriftelijk bij de heffingsambtenaar van de gemeente Harderwijk of via een e-mail naar [email protected].

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 3-5-2017 Jannevroukamp 3: uitbreiden woning
  • 6-5-2017 Emdenmeen 10: verplaatsen buitentrap
  • 5-5-2017 Johanniterlaan 12: veranderen kantoorgebouw naar appartementen
  • 4-5-2017 Gelreweg 4C: gebruik pand in strijd regels ro
  • 3-5-2017 Zuiderbreedte 11: wijzigen gevel en plaatsen reclame
  • 4-5-2017 Schippersmeen 77: dakkapel (voorzijde)
  • 4-5-2017 Van Maerlanthof 9: verhogen nok
  • 2-5-2017 Korhoenlaan 1-63: kappen 2 bomen
  • 3-5-2017 Waterfront Zuidereiland kavel a: inrit
  • 5-5-2017 Waterfront: brug
  • 10-5-2017 Hoge Brug 10: sanitaire voorziening
  • 3-5-2017 Markt 6: inrichten terras
  • 8-5-2017 Tabaksweg 15: wijzigen gebruik schuur in b&b in strijd regels ro
  • 8-5-2017 Kortekamp 35: verhogen dak
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 9-5-2017 Horlosebrink 2: oprichten woning in strijd regels ro
  • 10-5-2017 Industrieweg 28: in strijd gebruiken pand
  • 11-5-2017 Hondegatstraat 3: verbouwen pand en reclame
  • 11-5-2017 Bruggestraat 45-47: doorbraak panden nr. 45 en 47 (nr. 45 is gm in strijd regels ro)
  • 11-05-2017 Smeepoortstraat 41: reclame
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
  • Verdaging reguliere procedure - Nonnenstraat 7: plaatsen dakraam; 3-7-2017
Meldingen Omgevingsdienst Noord Veluwe
Onderstaande melding(en) Activiteitenbesluit is/zijn afgehandeld:
  • Op 07-04-2017: Melding Activiteitenbesluit Ceintuurbaan 2 - 10, 3847LG in Harderwijk, voor het uitbreiden van het bedrijf Allinq Networks B.V.
  • Op 04-04-2017: Melding Activiteitenbesluit Lorentzstraat 36 in Harderwijk, voor het vervangen van een bovengrondse opslagtank voor stikstof van 2000 liter door een bovengrondse opslagtank voor stikstof van 6000 liter.
  • Op 04-05-2017: Melding Activiteitenbesluit Restaurant Klein Parijs, Bruggestraat 45 - 47, 3841 CM in Harderwijk, voor het uitbreiden van de ruimte.
  • Op 02-04-2017: Melding Activiteitenbesluit Stadscamping Harderwijk, Lelykade ongenummerd (sectie E5268) in Harderwijk, voor het starten van een camping met horeca van tijdelijke aard.
Onderstaande melding(en) sloop/asbest is/zijn afgehandeld:
  • Op 19-04-2017: Sloopmelding Beekhuizerweg 3, 3849 NM in Hierden, voor het slopen van 5 schuren.
  • Op 20-04-2017: Sloopmelding Keizerstraat 21, 3841 AD in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest.
Revitalisering van het sportpark Parkweg
 
Op dit moment is er gestart met de voorbereidende werkzaamheden rond het Sypelpad, de bomen zijn verwijderd, asfalt is opgebroken en de ondergrondse leidingen worden omgelegd. Hier komen namelijk de nieuwe velden voor hockeyclub de Mezen en een nieuw veld voor Zwart-Wit te liggen. De huidige fietsroute (Sypelpad) komt dan ook niet meer terug maar zal in een latere fase meer richting het zwembad komen te liggen.

Door de gefaseerde uitvoering zal deze nieuwe fietsverbinding pas in 2019 worden aangebracht. Tijdens de werkzaamheden is er niet de ruimte om een tijdelijke verbinding te realiseren, tussen de velden komt wel weer een groen verblijfsgebied waar wandelaars en sporters respectievelijk doorheen kunnen wandelen of sporten. Deze route zal eind september gelijktijdig met het gereedkomen van de nieuwe sportvelden gereed zijn.