Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 13

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Campagne tegen (onbewuste) discriminatie in Harderwijk, Ophalen snoeihout en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Campagne tegen (onbewuste) discriminatie in Harderwijk

De gemeente Harderwijk en de politie houden tot eind april de anti-discriminatie campagne ‘Gekend om wie je bent’. De campagne maakt Harderwijkers en Hierdenaren bewust van mogelijke vooroordelen. De vooroordelen die je soms kunt hebben, zijn vaak onbewust, en iedereen heeft er wel eens last van. Zonder dat je het zelf doorhebt roepen bepaalde eigenschappen van iemand positieve of negatieve associaties op. Die vooroordelen kunnen leiden tot (on)bewuste discriminatie. Wij maken ons daarom sterk en zeggen NEE tegen discriminatie in Harderwijk! Iedere week spreekt een Harderwijks duo zich uit tegen discriminatie. Meer informatie over de campagne vindt u op www.harderwijkzijnwijsamen.nl.

Deze week stelt het duo Quintin en Diana zich voor. Zij vertellen waarom gelijkheid belangrijk voor hen is.

Quintin
“Mijn naam is Quintin en ik ben politieman. Iedereen is voor mij gelijk. Ik doe mijn best anderen te behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Artikel 1 van onze grondwet staat niet voor niets bovenaan. Zo belangrijk is gelijkheid. Toch is discriminatie steeds opnieuw een actueel onderwerp. Regelmatig hoor ik opmerkingen of zie ik dingen die kwetsend zijn. Ik merk dat mensen zich daar vaak niet eens bewust van zijn. Als ik dat benoem hoor ik bijvoorbeeld: ‘Het is maar een grap’ of ‘je weet toch wel wat ik bedoel.’ Dat kan anders. Voor mij reden om aan deze campagne mee te werken en zo extra aandacht te vragen voor gelijkheid.

We zijn niet hetzelfde want iedereen is uniek, maar we zijn wel allemaal mensen die met respect behandeld willen worden. We hebben allemaal oordelen, maar laten we die ook genoeg los? Zien we wie iemand echt is?

Laten we elkaar hier scherp op houden. Met elkaar blijven nadenken. Wat zeg je nou eigenlijk precies? Je kunt je uitspraak niet beledigend of discriminerend bedoelen, maar hoe voelt een ander dat?”

Diana
“Ik ben Diana en inwoner van Harderwijk. Niemand is gelijk iedereen is uniek maar we zijn alleen als mens volstrekt gelijkwaardig aan elkaar. Als we die gelijkwaardigheid niet echt voelen en elkaar kunnen ontmoeten vanuit gelijkwaardigheid zal je niet de kracht van diversiteit, de kracht van het verschil kunnen benutten. Gelijkwaardigheid en uniciteit zijn twee van mijn belangrijkste kernwaarden. Deze campagne is belangrijk omdat we niet vaak genoeg herinnerd kunnen worden aan de kracht van het verschil, de wens om nieuwsgierig te blijven naar elkaar juist als iemand aan de buitenkant zoveel anders lijkt dan jij. Juist van de mensen die het meest van ons lijken te verschillen kun je het meest leren, maar alleen als je daarvoor openstaat! Ontmoet jezelf(ken je jezelf echt?) en ontmoet elkaar.

Laten we allen eens kijken door die andere bril. Laten we op zoek gaan naar die andere normaal (we hebben immers al geproefd aan een nieuw normaal).”

Verlenging corona maatregelen en aanpassing avondklok

De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

Eén maatregel wordt aangepast: vanaf vandaag 31 maart gaat de avondklok een uur later in; deze begint ’s avonds om 22.00 uur en duurt tot 4.30 uur de volgende ochtend.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl.

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 8 april vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Verlengen bestuursovereenkomst COA. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.

De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over IT-beveiliging gemeente Harderwijk. De fractie PvdA, D66 en ChristenUnie hebben het college schriftelijke vragen gesteld over fouten bij beslag bijstandsontvangers. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Afvalinzameling en openingstijden Pasen

Milieupark
Het Milieupark aan de Daltonstraat 23 is Goede Vrijdag 2 april geopend en Tweede Paasdag 5 april gesloten.

Afvalinzameling
Tweede Paasdag wordt geen afval ingezameld. Deze inzamel dag is verschoven naar zaterdag 3 april. Zet u de restafvalcontainer om 07.30 aan de weg. Twijfelt u, kijk dan op mijnafvalwijzer.nl.

Aangepaste openingstijden stadhuis
De Stadswinkel is Goede Vrijdag en Tweede Paasdag gesloten.

Scholieren gestart met verkeersexamens in de stad

Op maandag 29 maart gaf wethouder Jeroen de Jong, het startsein voor het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Dat deed hij samen met kinderwethouder Lissy van Bennekom en Wouter Groeneweg, coördinator Nationaal Verkeersexamen VVN, Afd Harderwijk/Hierden. In een filmpje kregen de scholieren die examen doen op hun school alle informatie als voorbereiding.

De komende weken staan vrijwilligers van VVN herkenbaar op de route om te kijken of de leerlingen het er goed van afbrengen. Er komt ook een schriftelijk examen. Op 20 april zijn de uitslagen bekend en dan zal burgemeester Harm-Jan van Schaik met de kinderburgemeester Daan Boersma de leerlingen die het beste resultaat hebben huldigen. Dat gebeurt op de schoollocatie van De Triangel in de wijk Drielanden.

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 7 en 8 april

Woensdag 7 of donderdag 8 april kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. Met uitzondering van de maand april vanwege Pasen, is het op woensdag en donderdag. De dag hangt af van uw postcode (zie hieronder). Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 2 april vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.

Spelregels
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • geef bij aanmelding aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie
Dit jaar is het ophalen verdeeld over 2 dagen, de ophaaldag hangt af van uw postcode:
Route woensdag: postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Route donderdag: postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht

Driekwart van de inwoners heeft al een rookmelder. Belangrijk, want als u slaapt ruikt u niets, dus ook geen rook als er in uw huis brand ontstaat. Een rookmelder zorgt ervoor dat u gealarmeerd wordt bij een brand en geeft u de tijd om veilig uw huis uit te vluchten. U hebt maar 3 minuten om veilig te vluchten bij een brand!

Dit jaar is er een extra ‘Rookmelders redden levens!’ campagne van de Brandweer. Een belangrijk thema, want uit onderzoek blijkt dat bij meer dan de helft van de dodelijke woningbranden in 2019 er geen werkende rookmelder aanwezig was. Gelukkig hebben steeds meer mensen meerdere rookmelders in huis.

Rookmelders worden wettelijk verplicht
Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022. Dit betekent dat in alle woningen minimaal één werkende rookmelder op iedere verdieping moet hangen. Met de campagne stimuleert de Brandweer mensen om niet te wachten met de aanschaf en installatie van rookmelders tot de verplichting ingaat, want rookmelders redden daadwerkelijk levens.

Waar zijn rookmelders te koop?
Simpelweg online of bij een bouwmarkt. Kies voor een melder die voldoet aan de Europese norm NEN-EN 14604.

Waar plaats ik de rookmelders?
Een rookmelder hangt u aan het plafond, op minimaal 50 cm van een muur of hoek.
  • Voldoende: Hang rookmelders in de vluchtwegen: meestal in de gang en overloop
  • Beter: Hang ook rookmelders in de slaapkamers.
  • Best: Hang rookmelders in de vluchtwegen én in alle ruimtes waar brand kan ontstaan
Hoe onderhoud ik de rookmelders?
Test de rookmelder iedere maand door de testknop in te drukken en haal de stofzuiger of stofdoek langs de melder om de stof weg te halen. Zo kan hij rook goed detecteren. Vervang batterijen standaard eens per jaar of koop melders die een batterij hebben die 10 jaar meegaat. Meer weten of rookmelders of persoonlijke advies ontvangen over uw eigen situatie? Kijk op www.rookmelders.nl.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)
19-3-2021 Kastanjelaan: kappen 8 bomen
19-3-2021 Engelserf - Veldkamp - Nassaulaan: kappen 21 bomen
19-3-2021 Korhoenlaan 1-119: kappen 10 bomen
21-3-2021 Parallelweg 26-69: kappen 1 boom
19-3-2021 Korhoenlaan 1-109: kappen 3 bomen
18-3-2021 Sonnevancklaan 3: berging
19-3-2021 Rapdreef 19: veranda
19-3-2021 Kranenburglaan 9: verhogen kap
21-3-2021 Kortenaerlaan 27: dichtmaken balkon
23-3-2021 Madeliefdreef 1: schuur
23-3-2021 Knardijk West 10: afbouwvergunning supermarkt
23-3-2021 Glindweg 16: hooiberg
24-3-2021 Meerkoetmeen 76: nieuwbouw garage en schuur
24-3-2021 Grote Oosterwijck 9: zonnepanelen
25-3-2021 Leembergerhout 9: nieuwe voordeur
25-3-2021 Jonkheer Sandberglaan 3: erker
25-3-2021 Jonkheer Sandberglaan 5: erker

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.

Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
19-3-2021 Smeepoortstraat 19: wijzigen en isoleren kap en wijzigen indeling 2e verdieping
22-3-2021 Parallelweg 25: units voor arbeidsmigranten
23-3-2021 Bellstraat 9, 11 en 13: uitbreiden magazijn en aanleggen 2 extra inritten
23-3-2021 Bovenweg 1: uitbreiden berging in strijd regels ro
24-3-2021 Hoge Varenweg 37: vestigen bed & breakfast in strijd regels ro
24-3-2021 Parallelweg 25: geluidswal
24-3-2021 Tromplaan 35: dakkapel (voorgevel) en nokverhoging
25-3-2021 Randweg: kappen 4 bomen
25-3-2021 Knardijk West 4: kokowall en hekwerk

Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.

Aanvraag omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan realisatie appartementen aan de Burg. van Meursstraat

Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de realisatie van 24 appartementen aan de Burgemeester van Meursstraat te Harderwijk na sloop van de bestaande woningen Burgemeester van Meursstraat 9 t/m 39

De ontwerpomgevingsvergunning Zeebuurt – Burgemeester van Meursstraat ligt met ingang van 1 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. K. Kamphorst, tel. 0341 411 911.

De ontwerpomgevingsvergunning kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.OV00271-0001 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/3751D24A-8F67-4D1D-988D-7A13ECCA2B3C/).

Verleende Exploitatievergunningen

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend:

- Voetbalvereniging Ons Genoegen Harderwijk - VVOG Harderwijk, aan de Strokelweg 5 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 29 maart 2021
- Mao & Pan Sushi t.h.o.d.n. I Love Sushi Harderwijk aan de Deventerweg 18 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 29 maart 2021
- La Place Food BV aan de Boekhorstlaan 14 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 29 maart 2021

De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen van 31 maart tot en met 11 mei 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.

Bent u het niet eens met deze beslissing(en)?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.

Verdaging reguliere procedure
- Grensweg 38 en 40 concept: 2 woningen in strijd regels ro en aanleggen inrit; 3-5-2021

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:

2021-03-11: TB Asbestsanering BV, Haverlaan 1, 3844 KX Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit woning
2021-03-23: Salverda Bouw BV, P.C. Boutenslaan 105, 3842 BC Harderwijk, verwijderen van asbest uit woning
2021-03-09: Lage Enkweg 16, 3849 NN Hierden, voor het verwijderen van asbest en slopen van de voormalige woning en het bijgebouw naast nummer 16

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.