Gemeenteberichten Harderwijk en Hierden week 41

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: ​Aangescherpte maatregelen VNOG, Deel uw verhaal, de Raadsinformatie en de aangevraagde  verleende vergunningen.

Aangescherpte maatregelen VNOG

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan gelden vanaf dinsdag 29 september om 18.00 uur nieuwe landelijke maatregelen. Deze zijn in elk geval voor de komende 3 weken van kracht. De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Vergeleken met de vorige noodverordening zijn enkele aanpassingen opgenomen over onder andere samenkomsten. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in regels voor binnen en buiten. Kijk voor de nieuwe noodverordening op de website van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vnog.nl.

Deel uw verhaal

Hoe gaat het nu met u? Deel net als meer dan 50 Harderwijkers en Hierdenaren uw verhaal. Een selectie van de mooiste verhalen en foto’s krijgt een speciale plek ter herinnering aan het coronavirus in een boek of magazine. Ga naar harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Hulp bij (dreigende) financiële problemen

De coronacrisis heeft financiële gevolgen die voor veel mensen voelbaar zijn. In Harderwijk willen wij dat inwoners met financiële problemen zo snel als mogelijk geholpen worden. De gemeente biedt hulp aan mensen die steeds verder in de problemen (dreigen te) komen. Tijdig ingrijpen voorkomt stapeling van sociale en financiële problemen.

Om deze reden heeft de gemeente Harderwijk en haar maatschappelijke partners al in de eerste maanden van de coronacrisis de samenwerking opgezocht. Samen met de Schulddienstverlening Westerbeek/Plangroep, Stimenz, ZorgDat, Meerinzicht en GROS staan we klaar voor de financiële vragen die er kunnen komen. We willen in een zo vroeg mogelijk fase inwoners met financiële problemen en/of vragen helpen en daarmee wachtlijsten voorkomen.

Kom op tijd
De boodschap is dan ook: Wacht niet, kom op tijd! Neem contact op wanneer u moeilijkheden ziet aankomen. Het is mogelijk dat u daarmee de schade voor u en uw omgeving kunt beperken.

Heeft u beginnende geldproblemen of zit u in de financiële problemen? Dan kunt u voor hulp terecht bij het Financieel Trefpunt. Dat kan op meerdere manieren:
  •  langskomen op het spreekuur iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in het ontmoetingscentrum Stad aan de Houtkamp 33 in Harderwijk
  • bellen op werkdagen met (0341) 434 656
  • of mailen naar [email protected]
U hoeft geen afspraak te maken en de hulp is gratis. Op de locatie van het Financieel Trefpunt houden wij ons natuurlijk aan de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Kijk voor de veel gestelde vragen over financiële problemen op harderwijk.nl/geldproblemen.

Harderwijk sluit zich als 200e gemeente aan bij Eén tegen eenzaamheid

Wethouder Gert Jan van Noort heeft op 1 oktober zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Dat deed hij via een digitale verbinding met het landelijke congres van het ministerie van VWS. Met het actieprogramma willen we de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

Gert Jan van Noort: “Vanuit de Uitvoeringsagenda ‘Harderwijk zijn wij samen’ zetten wij ons als gemeente actief in om ontmoeting, verbinding en perspectief voor elkaar te krijgen met én voor inwoners. Dit vanuit de ambitie dat inwoners jong en oud, zich gezien en gehoord voelen. Niemand in onze stad hoeft aan de kant te staan, een ieder kan en mag meedoen op passende wijze.”

Gezamenlijk de trend doorbreken
Harderwijk is de 200e gemeente die zich heeft aangesloten bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid dat op 20 maart 2018 is gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen gemeenten en landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat u kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Raadsinformatie

De Commissie Beleid Algemeen vergadert op dinsdag 13 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis over de samenwerking tussen Ermelo, Harderwijk en Zeewolde (EHZ). Op 15 oktober vergadert de Commissie Samenleving vanaf 19.30 uur over verslavingszorg en de geluksroute. De complete agenda's en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit betreft openbare vergaderingen, u kunt deze online volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor publiek dat wil inspreken en zich heeft aangemeld via [email protected], bellen kan ook, tel. (0341) 411 911.

Boten, kano’s en surfplanken weg bij de strandjes

Het watersportseizoen is bijna afgelopen. Veel eigenaren zetten hun zeilbootjes en andere vaartuigen alweer in de eigen garage of tuin. Ligt uw boot, kano of surfplank nog in het riet of langs het Zeepad bij één van de strandjes langs het Wolderwijd?

Haalt u deze dan voor 15 oktober 2020 weg. Na deze datum worden ze door Stadstoezicht weggesleept. De wegsleepkosten worden in rekening gebracht als u de boot/surfplank afhaalt.

Het is overigens niet toegestaan om met de auto en trailer de boot uit het water te halen, omdat auto’s niet op het Zeepad mogen komen. Informatie (ook over eerder weggesleepte boten): Snel Herstel, tel. (0341) 411 333 of via [email protected].

50 km/u op Groene Zoom

Let op: De maximum snelheid op de Groene Zoomweg is onlangs verlaagd naar 50 km/u! Dat komt omdat deze weg sinds kort binnen de bebouwde kom ligt. Doordat de snelheidslimiet is verlaagd mogen er ook brommers rijden. De limiet van 50 km geldt voor de hele Groene Zoomweg. Op de Spijkweg, vanaf de laatste rotonde bij kasteel Groot Horloo, mag je maximaal met een snelheid van 80 km/u rijden.

Ontvang korting op isolatiemateriaal

Van 12 tot en met 31 oktober zijn de Isolatie-actieweken voor alle inwoners van de Noord-Veluwe! Tijdens deze weken ontvang je (dubbele) korting op je isolatiemateriaal bij de deelnemende bouwmarkten! Ga jij ook aan de slag? Informatie: veluweduurzaam.nl/isolatie-actieweken.

Ruim uw afval zelf goed op

Steeds vaker komt het voor. Afval wordt niet in maar bij een container geplaatst. En soms blijft afval achter op plekken waar dat niet hoort. Het is zelfs verboden om afval dat niet in de container past naast de container te zetten. De inzamelwagen kan dat niet meenemen. Gevolg is dat alle troep op straat achterblijft.

Als een ondergrondse container vol is, loop dan even door naar een andere. Is de container defect? Zet het afval dan tijdelijk binnen. Het defect meldt u via de Buitenbeter app, bij Snel Herstel tel. (0341) 411 333 of via [email protected]. En let op: afval dat door Stadstoezicht naast containers wordt aangetroffen, wordt beboet! Wilt u grofvuil kwijt meld dat dan bij de firma Aconov (0800 222 41 11).

Verzamel bladeren in bladkorven

De komende tijd gaan onze buitendienstmedewerkers en aannemers aan het werk met het wegblazen van de herfstbladeren. Met veegwagens en bladblazers gaan ze de strijd aan met het afgevallen blad. Het blad wordt verzameld en naar de composthoop gebracht.

Helpt u mee?
Help mee door het blad van de gemeentebomen dat in uw tuin, straat of stoep ligt, te verzamelen. Wij zetten in de week van 12 oktober bladkorven in Harderwijk en Hierden waar u het blad in kunt doen. In het buitengebied van Hierden staan geen bladkorven, alléén daar mag u het blad in de bermen vegen.

Zo gebruikt u de bladkorven
  • In de korven mag alléén bladafval worden gedaan.
  • Het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen.
  • In de korven mogen géén takken of ander afval zoals lege flessen en vuilniszakken worden gedeponeerd.
Gebruik de bladkorven en werk zo mee aan een schone en veilige straat. De wijkbeheerder houdt in de gaten wanneer de bladkorf geleegd moet worden. Zodra de meeste bladeren gevallen zijn, worden de bladkorven weer verwijderd.

Informatie: Snel Herstel tel. 0341 411 333 of [email protected].

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

25-9-2020 Jonkheer Sandberglaan 38: uitbreiden woning in strijd regels ro
25-9-2020 Stationslaan 26: zonwering
23-9-2020 Zuiderzeestraatweg 149: tijdelijke ontheffing gebruik pastorie als kringloopwinkel
28-9-2020 Grote Oosterwijck 3: vervangen 2 kozijnen
24-9-2020 Eisenhowerlaan 26: dakkapel (voorzijde)
28-9-2020 Smeepoortenbrink 14: wijzigen gevel
28-9-2020 Chopindreef 83: dakkapel (achterzijde)
28-9-2020 Bliksdam 6: erfafscheiding
28-9-2020 Krommekamp 59: overkapping
26-9-2020 Handelsweg 30: inrit
30-9-2020 Goeman Borgesiuslaan 31: verplaatsen dakkapel van achter- naar voorzijde
30-9-2020 Weverskamp 38: verplaatsen inrit
30-9-2020 Schaffelaarhout 26: carport (voorzijde)
30-9-2020 Langezand 104: veranderen kozijn

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

28-9-2020 Tollensstraat 3: nokverhoging (achter) en dakkapel (voorzijde)
28-9-2020 Smeepoortstraat 33, 33A en 33B: transformeren pand
28-9-2020 Bongerdsteeg 7: renoveren gemeentelijk monument
29-9-2020 Braillestraat 19: bedrijfspand en uitrit
30-9-2020 Harderwijkerweg 266: kerstbomenverkoop in strijd regels ro
30-9-2020 Bakenbergerhout 67: dakkapel (voorzijde)
30-9-2020 Potgieterstraat 25: dakkapel (voor) en nokverhoging (achter)
1-10-2020 Bliksdam 6: erfafscheiding

Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

28-09-2020 Strekdam 82 en 84: carports in strijd regels ro

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om:

- Een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen nabij het adres Vittepad 8; en
- De gehandicaptenparkeerplaats bij het adres Marijkelaan 1 op te heffen.

De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met het Domein Ruimte, tel. (0341) 411 911.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:

16-7-2020: KwikFit, Lorentzstraat 2 A, 3846 AW in Harderwijk, voor het starten van een garagebedrijf.

De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:

25-9-2020: Wilhelminlaan 21 t/m 29, 3842 KA in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning.

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.

Ontwerpbestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan)

Het doel van het ontwerpbestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan) is om van de vier sportclusters Hierden, Strokel, Parkweg en Slingerbos zogenaamde open clubs of open sportparken te maken zoals is opgenomen in de Beleidsnota Sport en bewegen 2018-2021. Een open club heeft een bredere functie waarbij naast sportactiviteiten op de terreinen ook ruimte komt om allerlei maatschappelijke activiteiten te organiseren die raken aan beweging en vitaliteit. Denk aan activiteiten en functies op vlak van gezondheid, zorg, onderwijs en welzijn. Die activiteiten hoeven niet allemaal met sport en bewegen te maken te hebben, al blijft dat wel de hoofdactiviteit.

Voor dit plan is gebruik gemaakt van de Crisis- en herstelwet (Chw). Strikt genomen is het plan een bestemmingsplan, maar we noemen het alvast omgevingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 8 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. (0341) 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00248-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?plandin=NL.IMRO.0243.BP00248-0002) (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/4FDC7680-0CAF-4C47-AB99-915877CFAC75/).

Eindverslag inspraak
Burgemeester en wethouders hebben op 29 september het eindverslag inspraak voorontwerpbestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan) vastgesteld. Dit eindverslag ligt met ingang van 8 oktober gedurende 6 weken ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis.

Bestemmingsplan Buitengebied – Brouwersbosweg 20

De gemeenteraad heeft op 10 september het bestemmingsplan Buitengebied – Bouwersbosweg 20 ongewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een functieverandering van de bedrijfswoning naar burgerwoning waarbij de geldende bestemming agrarisch met functieduiding Intensieve veehouderij wordt omgezet naar de bestemmingen wonen en agrarisch met waarden - Natuur en landschapswaarde.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 8 oktober gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.

Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, dhr. W. Nijeboer of mw. W. van Santen, tel. 0341 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00252-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00252-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/A73C1CF2-E90A-4EAA-865D-D03F67A95EEB/).