Gemeentebelang heeft vraagtekens bij verplaatsing opvang Oekraïeners

“Het fractieteam van Gemeentebelang zet vraagtekens bij de verplaatsing van Oekraïeners van Sonnevanck naar Kasteel de Essenburgh,” zegt Mark de Lange, fractievoorzitter van Gemeentebelang. 

Op 26 januari werd een nieuwsbericht geplaatst op de website van de gemeente Harderwijk waarin de mededeling werd gedaan dat 69 Oekraïeners per februari van zorgcentrum Sonnevanck verhuizen naar Kasteel de Essenburgh

Hier is plek voor tenminste 85 ontheemden en is ruimte voor maximaal 100 Oekraïners.

De Lange: “Toen wij dit op een maandagavond bespraken in ons fractieteam, kwamen er zoveel vragen naar boven dat we besloten om schriftelijke vragen te stellen. Waarom verhuurt iemand zijn hotel-restaurant voor 2,5 jaar aan de gemeente voor opvang van vluchtelingen, terwijl het schitterende trouwlocatie is?” De exploitant wil na de periode van 2,5 jaar het hotel gaan verbouwen. In de tussentijd blijft het kasteel wel toegankelijk voor bezoekers. “Hoe zit dat met de ondernemers in het toerisme en recreatie? Is onderzocht of zij hier hinder van ondervinden?, vraagt de Lange zich af.

De paters en zusters, de norbertijnen van Priorij de Essenburgh, zijn eigenaar van het Kasteel en zien de Oekraïners graag komen. Vanuit het verleden hebben zij vaker klaargestaan om vluchtelingen op te vangen. Harderwijk staat zelf al jaren vooraan als het gaat om opvangen van vluchtelingen en huisvesten van statushouders. Ook arbeidsmigranten kunnen vaak makkelijk woonruimte vinden in Harderwijk. Daarentegen wordt het voor jongeren, ouderen, starters en spoedzoekers in Harderwijk niet makkelijker om woonruimte te vinden.

Bert Holleman, raadslid Gemeentebelang: “Voor onze fractie is het vooral zaak dat we de komende 2,5 jaar duidelijk hebben wat er gebeurt op en rond Kasteel de Essenburgh. Het onderdeel participatie vooraf is overgeslagen, maar laten we vooral niet vergeten om onze inwoners in de komende 2,5 jaar wel te blijven betrekken. En ook de zorg en welzijn voor de Oekraïners en onze inwoners moet goed geregeld blijven. Kan de huisartsenpraktijk in Hierden dat bijvoorbeeld wel aan?”

“Voor Gemeentebelang is het niet de vraag of Oekraïeners opgevangen moeten worden, want hulp bieden aan oorlogsvluchtelingen hoor je in de regio te doen. Het gaat mijn fractie er vooral om hoe we kunnen zorgen dat ze zo goed mogelijk kunnen integreren in de Harderwijkse samenleving,” sluit de Lange af.