Gemeentebelang Harderwijk wil 's nachts de begraafplaats op slot

Met enige verontwaardiging heeft Gemeentebelang Harderwijk-Hierden kennis genomen van diefstal en vernieling op de begraafplaats Oostergaarde in de gemeente Harderwijk.

De impact die dit met zich meebrengt is groot bij de nabestaanden. Namens de partij heeft raadslid Bert Holleman schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.
 
Gemeentebelang Harderwijk-Hierden constateert dat de begraafplaats Oostergaarde de gehele week is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Ondanks dat dit duidelijk is aangegeven met borden constateren wij dat de hekken open blijven staan op een tijdstip dat het niet is toegestaan om op de begraafplaats te komen.
 
Daarnaast constateert gemeentebelang dat kinderen en volwassenen de begraafplaats Oostergaarde gebruiken als een zogenaamde sluiproute, door via de achterzijde aan de J.P. Heyelaan hun weg langs de graven te vervolgen naar de hoofdingang of andersom en dit ook op een tijdstip doen waarop dit niet is toegestaan. 
 
Aangezien vernieling en diefstal op de begraafplaats Oostergaarde hoogst waarschijnlijk in de nachtelijke uren hebben plaatsgevonden roept dit volgens Holleman toch vragen op, waarom de hekken in de nachtelijke uren niet gewoon op slot gaan? 

Schriftelijke vragen:

Aan het College van burgemeester en wethouders

Betreft: Schriftelijke vragen ex artikel 32 van de organisatieverordening van de Gemeenteraad van

Harderwijk, 20 mei 2015
Onderwerp: begraafplaatsen

Geacht College,

Met enige verontwaardiging hebben wij kennis genomen van diefstal en vernieling op de begraafplaats Oostergaarde. De impact die dit met zich meebrengt is groot bij de nabestaanden. Begraafplaats Oostergaarde is de gehele week geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
Ondanks dat dit duidelijk is aangegeven met borden constateren wij dat de hekken open blijven staan op het tijdstip dat het niet toegestaan is om op de begraafplaats te komen.

Verder constateren wij dat kinderen en volwassenen de begraafplaats Oostergaarde gebruiken als een zogenaamde sluiproute, door via de achterzijde aan de J.P. Heyelaan hun weg langs de graven te vervolgen naar de hoofdingang of andersom en dit ook op een tijdstip doen waarop dit niet is toegestaan.

Aangezien vernieling en diefstal op de begraafplaats Oostergaarde hoogst waarschijnlijk in de nachtelijke uren hebben plaatsgevonden heeft Gemeentebelang Harderwijk-Hierden de navolgende vragen:,.
  • 1. Is het college bekend met het feit dat begraafplaats Oostergaarde onlangs is bezocht door een of meerdere individuen met onwenselijke gedragingen?
  • 2. Is het college bekend dat goederen geplaatst door nabestaanden ongevraagd en zonder toestemming van een of meerdere graven zijn weggenomen?
  • 3. Onderschrijft het college de opvatting dat dit gedragingen zijn die niet de toets van fatsoen kunnen doorstaan?
  • 4. Is het college bereid beleid te ontwikkelen die dit gedrag tegengaat?
  • 5. Steunt het college de opvatting dat indien de begraafplaats slechts toegankelijk is tussen zonsopgang en zonsondergang het onbestaanbaar is dat onbevoegden tussen zonsondergang en zonsopgang de begraafplaats compromitteren?
  • 6. Is het college bereid het toezicht op de begraafplaats dusdanig vorm te geven dat dergelijke praktijken niet meer voorkomen?
  • 7. Onderschrijft het college dat het beheer en toezicht op de begraafplaats en de daar ingerichte graven een verantwoordelijkheid is van het college?
  • 8. Heeft het college begrip voor de onrust die dit ongewenste gedrag teweeg brengt onder de nabestaanden die in goed vertrouwen hun overledenen hebben toevertrouwd aan de zorg van het college waartoe ook de opsiering van de graven behoort?
  • 9. Is het college bereid de begraafplaatsen Oostergaarde en Elzenhof af te sluiten, op tijdstippen dat het niet toegestaan is om de begraafplaatsen te betreden?
  • 10. Zo nee, waarom niet? en welke maatregelen gaat u als beheerder dan nemen om ongeregeldheden op de begraafplaatsen tegen te gaan?
Met belangstelling zien wij uw antwoorden binnen de gestelde termijn tegemoet.
Namens de fractie van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden
Bert Holleman

begraafplaats oostergaarde harderwijk