Door Petronella van het Goor - Niet zes weken wachten tot een aanvraag is behandeld, maar meteen een plek kunnen bieden aan jong volwassenen die dat nodig hebben. Dat hebben de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde voor ogen met respijthuis Anne dat per 1 oktober de deuren opent.
Ze zag kansen aan de Harderwijkerweg - op de grens van Ermelo en Harderwijk - om iets soortgelijks op te zetten en werkt daarin de komende twee jaar, in een pilot, samen met de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Voor 182.500 euro per jaar (Harderwijk 91.250 euro, Ermelo en Zeewolde beide 45.625 euro) kunnen de gemeenten twee van de zes bedden vullen. “De overige vier bedden kunnen ingekocht worden door andere gemeentes, vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning”, zegt sociaal wethouder Maarten Reckman.De Ermelose Larissa van der Haar groeide zelf op in zo’n respijthuis, in het Noorden van Nederland, gerund door haar vader Anne
Kortdurende zorg en preventieve werking
“Het gaat om kortdurende zorg, respijtzorg, voor jonge mensen die om welke reden dan ook beter even uit huis kunnen gaan. Dat kan gaan om bijvoorbeeld een conflictsituatie of een scheiding. Als de thuissituatie zo stressvol is, dat het beter is daar even uit te stappen. Afstand te nemen van de situatie en kijken naar wat er nodig is om samen weer verder te kunnen.” Volgens Reckman is de verwachting dat juist deze kortdurende opvang ervoor zorgt dat er minder druk komt op beschermd wonen en maatschappelijke opvang, veel duurdere zorgtrajecten. “Het heeft vooral een preventieve werking.”
Er is altijd professionele begeleiding in het Respijthuis aanwezig die samenwerkt met vrijwilligers. Hij benadrukt de kortdurende zorg. “Maximaal twee weken achter elkaar en maximaal 40 dagen per jaar. Het doel is om de bewoner zo snel als mogelijk terug te laten keren naar de thuissituatie.”
Doelgroep
Het respijthuis biedt vooralsnog plaats aan jonge vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. “We hebben met verschillende wetten te maken, de groep 18+ valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, jonger dan 18 valt onder Jeugdzorg.”
De drie gemeenten willen per aanvraag bekijken of het Respijthuis een passende plek zou kunnen bieden, dat geldt ook voor aanvragen die buiten de doelgroep vallen. “Die aanvragen willen we in een werkgroep behandelen, waarin ook Jeugdzorg en Veilig Thuis een plek hebben.” Dat het in eerste instantie een plek is voor jonge vrouwen, is vanuit praktische overwegingen. “Jonge mannen en vrouwen samen geeft een andere dynamiek.”
In september 2026 wordt er geëvalueerd. Een jaar later wordt gekeken of de pilot een succes is en hoe het respijthuis Anne verder vorm gaat krijgen.