Gemeentebelang Harderwijk en Hierden stelt vragen over stuk grond Parkvilla in Waterfront

Gemeentelang Harderwijk en Hierden stelt schriftelijke vragen aan de college van burgemeester en wethouders over een groene of kleurrijke vlakte in het Waterfront. 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders 
Postbus 149 
3840 AC Harderwijk 
 
Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 32 van de organisatieverordening van de Gemeenteraad van Harderwijk over een groene of kleurrijke vlakte.
 
Harderwijk, 1 september 2023 
 
Geacht college,
 
In juli konden we lezen in de raadsinformatie en in de media dat het college voornemens is om de Parkvilla in Waterfront te schrappen uit de plannen. Het college spreekt mogelijk van een park met een horeca-object. Over een kleine maand, 21 september 2023, wordt dit onderwerp waarschijnlijk voor de zoveelste keer op de agenda gezet.
 
Het genoemde stukje Waterfront lijkt een record te gaan breken als het gaat om de lange duur van plan tot ontwikkeling. het kadastrale object waar ooit met plannen werd gestart voor een appartementengebouw met hoogte-accent. Later werd het een iconisch gebouw waar met trots gewoond en tegenaan gekeken kon worden. Daarna werd het toch weer een appartementengebouw van acceptabele hoogte. Toen vond het college de plek van deze vlakte niet correct. Als laatste werden plannen geopperd om de kadastrale driehoek, een park te laten worden met een horeca-object. Leden van het fractieteam van Gemeentebelang zijn benaderd door omwonenden van het stuk grond. Zij zijn bang dat er nog een fikse periode tegen een kale zandvlakte met bouwmateriaal zal worden aangekeken. En onder andere die reacties zorgen dat Gemeentebelang het onderwerp graag naar voren haalt in schriftelijke vragen.
 
Gemeentebelang zou graag zien dat we gebruik gaan maken van Samen Kleuren We De Stad. Of een ander budget. Om van dit stuk grond tijdelijk een goed uitziend stuk Harderwijk te maken. De kosten voor een grasveld (vandeze grootte) met daarop een aantal kleurrijke bloemenperken zullen op een eenmalig bedrag uitkomen van €100000. Daarnaast moeten we denken aan onderhoudskosten van €4000 per jaar. Verwijderingskosten als er uiteindelijk wat gebouwd gaat worden, zijn te minimaliseren omdat er toch grondwerk verricht zal moeten gaan worden.
 
De fractie van GemeenteBelang heeft hier enkele vragen over.
 
  • Is het college het met omwonenden en Gemeentebelang eens dat we spijkers met koppen moeten slaan op dit kale stuk Harderwijk?
  • Wat vindt het college van de volgende stelling: “Het stuk grond ligt op een zichtlocatie en moet daarom een frisse uitstraling hebben.”
  • Gemeentebelang vindt het besteden van gemeentegelden, om op deze plek te voldoen aan de biodiversiteit doelstellingen, een goede besteding. Wat denkt het college daar van?
  • Wat zou het college op korte termijn zelf het liefst met dit braakliggende stuk grond in het centrum van ons prachtige, bruisende havengebied willen doen? 
Namens de fractie van GemeenteBelang,  
Mark de Lange