Gemeente nieuwsberichten week 14

Met deze week: Herinrichting plantagepark, Beleid honden uitlaten ongewijzigd, GEZOCHT: Sportkampioenen en natuurlijk alle aangevraagde en verleende vergunningen voor u op een rijtje!

Maak Drielanden nog bruisender

Voor de wijk Drielanden zijn we op zoek naar mensen met ideeën en met durf. De wijk Drielanden is de meest gezellige wijk van Nederland. Tussen winkels en eetgelegenheden is Multifunctioneel Centrum De Bogen het kloppend hart van de wijk met onderwijs, kinderopvang, een peuterspeelzaal, veel (welzijns- en sport-)activiteiten en fantastische wijkevenementen. Voor jong en oud.
 
Maar wij willen de wijk nog aantrekkelijker maken. Hoe doen we dat, hoe kunnen we de bewoners en organisaties nog meer betrekken bij alle evenementen? Kortom hoe zorgen wij ervoor dat Drielanden de meest gezellige wijk van Nederland blijft. Misschien bent u wel degene met ideeën en durf?
 
Begint het al te borrelen? Komen er al ideeën? Neem contact op met Anouk Brinker, onze coördinator. Ook als u vragen heeft. Zij legt uit wat u voor ons kunt betekenen. Bel 06 23 28 10 30 of mail naar [email protected]

Herinrichting Plantagepark te Harderwijk

De Plantage is een waardevolle groene plek nabij de oude binnenstad. Er zijn mooie doorzichten naar het water. Het grachtenwater is in het park verstopt achter struiken en bosschages. Door enkele subtiele aanpassingen in de beplanting- en padenstructuur wordt het water weer toegankelijk waardoor de vestinggordel wordt versterkt. Langs het water in het park zijn inmiddels zogenaamde wildgroeibomen gekapt. De karakteristieke bomen in het park blijven staan. Het park wordt hierdoor optisch vergroot, terwijl het karakter van het park behouden blijft.
 
De padenstructuur in het park krijgt een aanpassing zodat deze goed aansluit op de binnenstad. Een ‘intern’ circuit zorgt ervoor dat er aangenaam kan worden gewandeld. De paden lopen langs het grachtenwater en nodigen uit om in het park te lopen en te zitten. De paden worden uitgevoerd in asfalt met een strooilaag van parelgrind, zodat dit goed te beheren is en er toch natuurlijk uitziet. De paden worden 1,5 meter breed en er wordt gekozen voor meubilair dat in de binnenstad van Harderwijk wordt gebruikt.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 6 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere de reconstructie Havenhoofd en Meerjaren onderhoudsplan gemeentelijke gebouwen. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Beleid honden uitlaten ongewijzigd

Het uitlaten van honden in onze bosrijke omgeving houdt de gemoederen bezig. Er zijn veel reacties op sociale media binnengekomen over het losloop-gebied in het bos. Waar kunnen hondenbezitters hun honden los laten lopen en in welke gevallen kan dat niet? Vragen die regelmatig zijn gesteld. Het huidige beleid ten aanzien van het uitlaten van honden is nog steeds ongewijzigd van kracht. Volgens vastgestelde regels in de Algemene plaatselijke verordening (Apv) is tussen de Plaggenweg en de Koeweg een losloopgebied voor honden. Daarbuiten is een aanlijngebied.
 
We hebben de huidige situatie van dit gebied al bekeken. Tot op heden hebben er niet veel gebeurtenissen plaatsgevonden die aanleiding zijn om het bestaande beleid voor het losloop-gebied in het bos aan te passen. Op dit moment zijn we wel bezig om een geactualiseerd hondenboekje met gewijzigde en nieuwe locaties van de hondenrennen uit te brengen. In dit boekje staan tevens de spelregels over het gebruik van de hondenrennen, uitlaatroutes en het losloop-gebied in het bos.
 
Heeft u nog vragen dan kunt u terecht bij dhr. F. van Tol, domein Ruimte, tel. 411 911.

Stadswinkel en stadhuis vandaag en vrijdag beperkt open en bereikbaar

Vandaag woensdag 5 april zijn medewerkers van de Stadswinkel en het stadhuis beperkt bereikbaar vanwege de NK Veldloop ambtenaren 2017 in Harderwijk.
 
Vrijdag 7 april verhuist de Stadswinkel/balie burgerzaken naar de definitieve plek in het gerenoveerde stadhuis. Op vrijdag 7 april is de balie burgerzaken van 9.00 tot 12.30 alleen open voor aangiftes overlijden en geboorte en voor spoedgevallen. Kijk voor alle openingstijden of het maken van een afspraak op www.harderwijk.nl/contact.

Gezocht: Sportkampioenen!

Kent u een jonge sporter of een sportteam die een bijzondere prestatie heeft geleverd? U kunt hem of haar nu aanmelden voor het ‘Sporttalent van het jaar’ of ‘Sportteam van het jaar’. Denk bijvoorbeeld aan een jong, veelbelovend talent in uw vereniging of een team wat eindelijk gepromoveerd is. Voor de verkiezing sporttalent van het jaar, zijn er twee categorieën, namelijk sporters tot 12 jaar en van 12 tot en met 18 jaar.
 
Of kent u een vrijwilliger die van bijzondere waarde is voor uw sportclub? Wij willen tijdens de sporthuldiging ook sportvrijwilligers in het zonnetje zetten met de verkiezing ‘Sportvrijwilliger van het jaar’. U kunt hem of haar nu aanmelden.
 
Tijdens de huldiging worden ook de individuele sportpenningen uitgereikt voor sporters die in het sportseizoen 2016-2017 Nederlands, Europees en Wereldkampioenschappen hebben behaald.
 
De spelregels voor de sporthuldiging kunt u lezen op www.harderwijk.nl/sport. U kunt sporters, sportteams en vrijwilligers tot 1 juni aanmelden bij Sport Harderwijk, Anneke Bruining, [email protected]. Stuurt u voor de aanmelding van een individuele sporter ook de officiële uitslagenlijst mee. En als u iemand aanmeldt voor een verkiezing, stuurt u dan een motivatie voor de aanmelding mee. De huldigingen vinden plaats op vrijdagmiddag 23 juni in sporthal Stadsweiden aan de Kamillemeen.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
23-3-2017 Biesteweg 1: kappen 1 boom
23-3-2017 Zuiderzeestraatweg 55: kappen 2 bomen
23-3-2017 Sonnevancklaan 12: kappen 2 bomen
23-3-2017 Zuiderzeestraatweg 55: hekwerk
23-3-2017 Zuiderzeestraatweg 55: schuur
26-3-2017 Walstein 61b: schuur in strijd regels ro
28-3-2017 Anne Franklaan 17: dakkapel (voorzijde)
28-3-2017 Hanekamp 6: dakkapel (voorzijde)
27-3-2017 Frisialaan 11: verbouwen woning (gm)
27-3-2017 Elzenlaan 2: kappen 1 boom
27-3-2017 Weisteeg 2a: schuur in strijd regels ro
26-3-2017 Larikslaan 1: dakkapel
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
27-03-2017 Van Hall-Laan 7: dakkapel voorzijde
27-03-2017 Leuvenumseweg 73: berging in strijd regels ro
28-03-2017 Friesegracht 69: uitbreiden woning (GM)
30-03-2017 Wethouder Jansenlaan 1: aanpassen brandcompartimentering
30-03-2017 Vlierburgweg 4: woning in strijd regels ro
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Concept welstandsnota 2017, wijziging bouwverordening 2010, reclameverordening Harderwijk 2017 en erfgoedverordening Harderwijk 2017

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij het voornemen hebben de gemeenteraad voor te stellen om de:
- welstandsnota 2017;
- wijziging hoofdstuk 9 bouwverordening 2010;
- reclameverordening 2017;
- erfgoedverordening 2017 te  laten vaststellen.
De welstandsnota 2017 is een actualisatie van de huidige welstandsnota 2013.
De wijziging van de hoofdstuk 9 van de bouwverordening 2010,  houdt een samenvoeging van de huidige welstandscommissie en monumentencommissie tot een nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in. De reclameverordening 2017 houdt een verruiming van vergunningsvrije reclame-uitingen in ten opzicht van de huidige reclameverordening. De erfgoedverordening 2017 is een actualisatie van de huidige monumentenverordening 2011, en is mede een gevolg van de nieuwe Erfgoedwet, welke op 1 juli 2016 van kracht is geworden.
 
De concepten van deze verordeningen liggen voor een ieder ter inzage gedurende een periode van 6 weken daags na deze publicatie in de Stadswinkel (van donderdag 6 april tot en met woensdag 17 mei). De informatie is ook in te zien op www.harderwijk.nl/regelgeving. Gedurende deze periode hebben belanghebbenden de gelegenheid zijn of haar zienswijze naar voren te brengen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Ingediende zienswijzen zullen betrokken worden bij de besluitvorming door de gemeenteraad, die de bevoegdheid heeft tot het vaststellen en/of wijzigen van de betreffende verordeningen. Voor meer informatie of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met dhr. M. Bouw, domein Ruimte, tel. 411 911.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
10-03-2017: Beekhuizerweg 3, 3849 NM in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit de daken.
13-03-2017: Plaggenweg 2, 3847 LV in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van een opslaghok.
23-03-2017: Lauwers 47, 3844 MC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een berging/cv ruimte.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Coördinatieregeling Stationslaan 112

Bij besluit van 6 september 2016 heeft de gemeenteraad besloten de ontwikkelingen op het perceel Stationslaan 112 aan te wijzen als categorie van gevallen zoals bedoeld in artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening. Dit betekent dat de voorbereiding en bekendmaking van de wijziging van het bestemmingsplan kan worden gecoördineerd met de voorbereiding en bekendmaking van de omgevingsvergunning. Tegen de vaststelling van de coördinatieregeling is geen bezwaar of beroep mogelijk. De stukken kunt u inzien op de website van de gemeente Harderwijk: www.harderwijk.nl/plannenfriesegracht. Informatie: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.