Gemeente Harderwijk blijft verkeersonveilige locaties aanpakken

Eind dit jaar hervat de gemeente de aanpak van verkeersonveilige knooppunten. De komende jaren wordt ingezet op het vergroten van de fietsveiligheid in Harderwijk.

Bewoners waren opgeroepen om verkeersonveilige situaties te melden

“De oproep heeft goed gewerkt”, aldus wethouder Jeroen de Jong. “Een aanzienlijk aantal locaties komen voort uit bewonersmeldingen. Ik ben daar blij mee, want samen werken we aan een verkeersveiligere gemeente”. Waar mogelijk pakt de gemeente bij de werkzaamheden ook extra onderhoudsmaatregelen mee. Zoals bijvoorbeeld het aanpassen van een kruising of het aanleggen van een drempel.
 
Er is een nieuwe lijst met 112 verkeersknooppunten opgesteld voor de periode 2021-2025
Deze locaties krijgen de komende jaren extra aandacht als het om verkeersveiligheid gaat. Onder de 112 nieuwe locaties zijn er relatief veel waar ongevallen gebeuren. Daarnaast richten we ons in het nieuwe uitvoeringsprogramma extra op mogelijke risico's. Misschien gebeuren ergens nog niet veel ongevallen, maar is het risico wel hoog. Bijvoorbeeld als ergens vaak te snel gereden wordt of als ergens vaak bijna-ongevallen gebeuren.
 
De uitvoering van vorige verkeersveiligheidsplan heeft een positief effect gehad
In 2016 is het eerste verkeersveiligheidsplan vastgesteld. Daarbij zat een lijst met 106 locaties die extra aandacht nodig hadden. Die werkzaamheden zijn bijna afgerond. In vergelijking met 2014 is de verkeersveiligheid in 2019 aanzienlijk verbeterd. Het totaal aantal ongevallen is met 19,6% gedaald.  In 2019 vond 66% van het totale aantal ongevallen binnen de gemeentegrens van Harderwijk plaats op een gemeentelijke weg. Dat is 9% minder dan in 2014. De overige 34% van de ongevallen vonden plaats op wegen die niet in gemeentelijk beheer zijn, dus de provinciale wegen (N302, N303, N796) of rijksweg (A28). Het gemiddeld aantal letselongevallen per kwartaal is in die periode gedaald van 18 naar 11. Het aantal fietsers dat een ongeval overkomt en daarbij gewond raakt is tussen 2014 en 2019 met 17% afgenomen. Bij automobilisten is dat 8% minder.
 
Inmiddels is de eerste lijst met 106 verkeersonveilige verkeerssituaties bijna afgehandeld
De werkzaamheden aan de  Stationslaan, Scheepssingel en Engelserf staan in de stijgers. Wethouder De Jong: “Het gaat dus goed met de verkeersveiligheid in Harderwijk de verkeersveiligheid blijft continu onze aandacht houden. Ook mede dank zij de de inzet van het verkeersveiligheidsplatform Harderwijk. De verkeersveiligheid blijft continu onze aandacht houden.”
 
Lees ook:

Dure remake tovert Stationslaan in Harderwijk om tot veilige laan

Verkeersveiligheid Harderwijk blijft onder de aandacht