Gemeente draait fikse verhoging liggeld voor bootjes eigenaren Waterfront terug

Door Harry Schipper – De gemeenteraad van Harderwijk heeft donderdagavond unaniem besloten dat er nieuwe, meer passende – en dus lagere – liggelden moeten komen voor bootjes van inwoners van het Waterfront.

Zij, maar ook eigenaren van woonschepen en historische schepen die in Harderwijk liggen afgemeerd, betalen volgend jaar minder liggeld en krijgen dan met terugwerkende kracht een compensatie voor wat ze dit jaar opeens meer moesten betalen.

De gemeenteraad kwam tot dit besluit nadat de raadsfracties van Harderwijk Anders, D66, PvdA, Gemeentebelang en VVD hiertoe een motie indienden. HA-fractievoorzitter Henk Vermeer vertelde dat de gemeenteraad op 23 december vorig jaar bij het verhogen van de haventarieven, – om ze meer kostendekkend te maken – niet goed in de gaten had dat dit voor een aantal doelgroepen vervelende gevolgen had.

Zo kregen de inwoners van het Waterfront die hun eigen bootjes aan de waterkanten in het Waterfront hebben liggen, opeens een fors hogere aanslag. Eigenaren van woonschepen werden dit jaar verrast met fors hogere woonlasten als gevolg van de verhoging van de havengelden. En eigenaren van historische schepen die de afgelopen jaren door corona vrijwel niks hebben verdiend doordat ze geen tochten konden maken met gezelschappen, kregen ook een fors hogere aanslag van de gemeente.

De Vereniging Historische Schepen Harderwijk trok hierover bij monde van voorzitter Kees Poel eerder dit jaar al aan de scheepsbel tijdens een commissievergadering. Volgens hem gingen de achttien leden zo’n 27 procent meer betalen dan het jaar ervoor. Omdat de belastingverordeningen toen al waren vastgesteld en niet meer hetzelfde jaar zomaar konden worden teruggedraaid, is door de vijf raadsfracties nu bedacht dat B en W voor 1 juni van dit jaar met een voorstel komen met nieuwe, passende tarieven voor de gedupeerde doelgroepen. Die nieuwe tarieven gaan in 2023 in, maar er volgt ook nog een compensatie die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar wordt terugbetaald.