Fietsactie Slingerbos voor goede doel: Spieren voor Spieren

Door Lex Schuijl - In april 2018 fietst vanuit de RSG een groep leerlingen van klas 3 van Mavo tot Tweetalig VWO van het Slingerbos naar Tsjechië. 

Dit houdt in dat zij, onder begeleiding van de docenten Chris Lammers en Max van de Beek, zeven dagen lang ongeveer 120 kilometer per dag op de fiets moeten afleggen.

Grap wordt werkelijkheid
Docent Van de Beek schetst de doelstelling. “Deze sportieve actie voeren wij uit om geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren. De actie is ontstaan door een voorstel van Damian de Bruin, leerling uit 3Mavo.

Hij kwam met een als grap bedoeld voorstel om naar Tsjechië te fietsen. Ik vertelde hem toen om dit idee aan een goed doel te koppelen en vervolgens bij de directie neer te leggen. Zo is dit, als grap geopperde voorstel, werkelijkheid geworden.”

Het onderzoek richt zich op de spierziekten, hoe ze ontstaan en hoe er gewerkt naar het vinden van gerichte oplossingen door structureel onderzoek te financieren. Daarbij betreft het niet alleen het zoeken naar de beste behandeling, maar ook de beste diagnostiek en zorg voor kinderen met een spierziekte door kinder- en expertisecentra te realiseren. 

Voorbereiding

Voor deze sportieve actie wordt er volgens Van de Beek vooraf intensief getraind. “Bij Sportschool Iedema zijn we uitgenodigd om er onbeperkt kracht en spinning te volgen. Daarnaast trainen wij als groep ook regelmatig stevig in de buitenlucht. De eerste rit is intussen in de nieuwe kledij gereden.

Wij hebben met de buitenlandse ADAC organisatie (Allgemeine Deutsche Automobil-Club) de veiligheidsnormen en regels besproken en vastgelegd.” Qua sponsoren hebben de leerlingen op hun eigen pagina al het een en ander weten binnen te halen. Grote acties zitten nog in de denktank en zullen snel in kaart gebracht worden. 

Informatieve avond

Verder is er op 31 januari een informatieavond voor de ouders van de leerlingen, inclusief de leerlingen zelf, vastgelegd. “Hier worden de ouders ingelicht over de genomen acties omtrent verzekeringen, veiligheid, route en hostels. Wij hopen dat ouders op deze avond mee denken hoe zij ons kunnen helpen, voor of tijdens de reis,” aldus Max.

De tocht gaat van start vanaf de Eisenhowerlaan en na de grenspassage wordt in de buurt van Winterswijk, de Bondsrepubliek binnengereden. De eindbestemming is Jachymov in het Ertsgebergte (Tsjechië).

Er is een website opgezet waarop geld voor het goede doel kan worden gedoneerd: https://www.sportenvoorspieren.nl/team/spieren-voor-spieren-across-borders/teamleden 

Groepsfoto RSG actie spieren voor spieren