Eigen Bijdrage WMO omlaag


Burgemeester en wethouders zijn van plan om de eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te verlagen.

Hoe ziet een eigen bijdrage er uit?

Iedereen met een Wmo-maatwerkvoorziening betaalt het zogenoemde nominale deel aan eigen bijdrage. Dit deel geldt ook voor mensen met een laag inkomen. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de hoogte hiervan vastgesteld. Bijvoorbeeld een ongehuwde onder de pensioengerechtigde leeftijd met een inkomen tot maximaal € 22.486,- (= grensbedrag) betaalt € 19,40. Al eerder, eind 2014,  is besloten dit bedrag te halveren naar € 9,70).
Ligt het inkomen boven de grens van het nominale deel, dan betaalt men 15% van het verschil tussen het verzamelinkomen en het grensbedrag.

Een inwoner betaalt nooit meer dan de kosten van de Wmo-voorziening. Bij Begeleiding en Hulp bij het Huishouden kijken we dan naar de uurtarieven voor de dienstverlening. Zie schema voorbeeld berekening eigen bijdrage.
 

Het voorstel

Het college wil vanaf 1 oktober 2016:
geen eigen bijdrage meer vragen aan inwoners die Begeleiding Groep via de Wmo krijgen. Begeleiding Groep noemen we ook wel dagbesteding;
het uurtarief voor eigen bijdrage op maximaal € 21,- brengen. Dat kan nu nog oplopen tot maximaal € 60,- per uur.

Een mogelijkheid is ook nog om het bijdragepercentage van 15% (zie hiervoor het schema) te verlagen. De Sociale Adviesraad Harderwijk heeft dit bepleit. Zodra begin volgend jaar duidelijk is hoe hoog het bedrag aan eigen bijdrage is dat de gemeente van het CAK ontvangt, bekijkt het college of dit financieel haalbaar is.
Voorbeeld maximaal uurtarief 21,-:
Een alleenwonende inwoner krijgt Begeleiding Wmo, waarvoor de gemeente € 45,- per uur betaalt. Het gaat om 10 uur hulp per 4 weken, waardoor de betaling aan de zorgaanbieder € 450,- is.
 
Tot 1 oktober 2016 betaalt men per 4 weken de kosten van € 450,-.
Vanaf 1 oktober 2016 is dat maximaal 10 uur per 4 weken x € 21,- = € 210,-.
 

Ter visie

Het concept Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Harderwijk 2017 ligt vanaf vandaag gedurende 4 weken tijdens de openingstijden ter visie in het Stadhuis Harderwijk. Inspraakreacties zullen bij het definitieve besluit worden betrokken.
Informatie: de heer G. van Manen, tel. 411 911.