Door hulphond krijgt Meike haar leven terug

Door Petronella van het Goor - Meike (21) worstelt al jaren met psychische klachten. Angstklachten en depressies. Op haar zestiende werd de diagnose autisme gesteld. Een opleiding volgen lukt niet. Ze kwam niet verder van de vierde van het vwo. 

Meike is creatief, ze houdt van tekenen en ontwerpen. Ze schreef zich in voor het Grafisch Lyceum, maar die drempel bleek te hoog

Door haar mentale klachten en haar autisme is het dagelijks leven moeilijk genoeg. Wat voor een ander vanzelfsprekend is, zoals uit bed komen, werken of naar school gaan, is voor Meike een beproeving. Ze is al jaren thuis.

"Na een lange wachtlijst en zoektocht binnen de geestelijke gezondheidszorg, hoopt Meike dat ze de juiste therapie gevonden heeft. Maar de therapie alleen is niet voldoende, ze ziet haar therapeuten maar een keer per week en de drempel om op die overige dagen dingen te ondernemen of ergens naar binnen te gaan, is te hoog", zegt moeder Hetty.

Wat Meike nodig heeft, is een psychiatrische hulphond. Een hond die wordt getraind om voor Meike te doen wat zij op dat moment nodig heeft. "Naast het geven van een dagritme kan een hond Meike helpen om zelfstandig naar buiten te gaan, hij kan afleiding bieden in stressvolle sociale situaties, spanningen vroegtijdig signaleren, zodat ze minder vaak in een crisissituatie terecht zal komen." Ook kan de hond helpen bij het voorkomen van automutilatie, steun bieden bij afspraken bij dokters of de GGZ. De hond kan helpen bij het aangaan van sociale contacten of juist het afschermen er van. "Door contact te maken met de hond kan Meike ook bij haar eigen gevoel komen. Een hulphond kan zelfs door bijvoorbeeld een ringtone leren om bepaalde commando’s uit te voeren om Meike tot actie aan te zetten. Zoals de riem pakken om uitgelaten te worden, op het moment dat Meike's wekker gaat."

Zelf opleiden
Haar behandelaars vinden het een heel goed idee. Er is al een intake geweest bij Bultersmekke Assistancedogs. Daar waren ze heel positief over de mogelijkheden voor Meike. "Zij denken dat Meike het aankan om de hond zelf te trainen, met begleiding vanuit Bultersmekke. De hond is dan van jongs af aan afgestemd op Meike en alleen gericht op haar. Uiteindelijk zal de hond opgeleid zijn tot een officiële hulphond, waardoor hij overal mee naar toe mag." Het is voor Meike een manier om eindelijk haar leven zelfstandig op te pakken. "Het is voor haar een enorme stap om hulp te vragen aan een persoon. De hond is er altijd, klaar om dat te doen wat zij nodig heeft. Zeven dagen per week, 24 uur per dag." Ook denkt Hetty dat het zorgen voor en opleiden van de hond Meike leert om zelf verantwoordelijkheid te nemen. "Daarmee leert ze ook voor zichzelf zorgen."

Geen vergoeding
Voor Meike is het dus van groot belang dat ze een hulphond krijgt. "Als ze een fysieke beperking had gehad, was dat niet zo moeilijk geweest. Een hulphond die je kan helpen om je leven weer op te pakken bij psychische klachten, wordt helaas niet zomaar vergoed, terwijl deze net zo onmisbaar kan zijn." Meike wil investeren wat ze kan. En dat is geen geld, maar tijd en inzet. "Gedurende twee jaar komt de instructeur vijfendertig keer een dagdeel langs voor de intensieve training van de hond en Meike." De opleiding stopt niet als de instructeur weg is, vooral in die eerste jaren moet Meike investeren in de opvoeding. "Bultersmekke blijft ook in de jaren na de opleiding tot aan het pensioen van de hond betrokken."

Helaas kan Meike het benodigde bedrag van 20.000 euro voor de hond en de opleiding nooit zelf bij elkaar sparen. "Ze kan nu nog niet werken, dus leeft van een uitkering. We gingen eerst te rade bij de zorgverzekering. De zorgverzekering vond het idee van een hulphond heel goed. Zij vergoeden voor mensen die een visuele of andere fysieke beperking hebben ook de opleiding en de kosten voor de hond zelf. Helaas mochten ze in dit geval geen hulphond vergoeden, hoe jammer ze het ook vonden, een psychiatrische hulphond staat nog niet op de lijst van wat zorgverzekeraars mogen vergoeden." Een bezoek aan de gemeente volgde.  Maar ook vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd de aanschaf en opleiding niet vergoed. "Op de website van de gemeente staat een prachtig verhaal over hoe ze graag willen dat iedereen zelfstandig mee kan doen in de maatschappij. In de praktijk blijkt 'het lijstje' belangrijker te zijn dan wat de persoon nodig heeft."

Crowdfunding
Moeder is er van overtuigd dat de hulphond Meike's redding kan zijn. "Het voelde best lastig om anderen om hulp te vragen, maar we hebben toch besloten om een crowdfunding op te zetten." Al heel snel waren ze over de helft van het benodigde bedrag. "Zo hartverwarmend na alle eerdere teleurstellingen en afwijzingen dat nu ineens zoveel mensen wel willen helpen. Vrienden, familie, oud-klasgenoten, buren, verre kennissen en zelfs mensen die we helemaal niet kennen, uit alle hoeken kwamen donaties." Om nog meer geld bij elkaar te sparen, verkoopt Meike kaartensets, bedrukt met haar eigen tekeningen. "Hopelijk is een hulphond straks weggelegd voor iedereen die door zo’n hond zijn leven weer terug kan krijgen, daar blijven we voor strijden", aldus Hetty.

Meer informatie over de crowdfunding kun je vinden op: https://www.doneerdoel.nl/actie/3856/hulphond-voor-meike

Meike hulphond
(Meike - foto 1SamenklikthetFotografie)