Containers voor plastic, metalen en drinkpakken op acht locaties in Harderwijk en Hierden

Uiterlijk 1 juli 2023 gaat de PMD-pilot van start. Hiervoor worden tijdelijk op acht locaties nabij winkelcentra en/of supermarkten openbare, bovengrondse containers geplaatst. Met de pilot lost het college de belofte uit het Collegeprogramma 2022-2026 in. Namelijk, het uitvoeren van een proef voor het inzamelen van PMD-afval (Plastic, Metalen en Drinkpakken). 

Na afstemming in de gemeenteraad is besloten dat deze pilot maximaal zes maanden duurt en uiterlijk op 31 december 2023 stopt

Tijdelijk
De PMD-pilot moet in zes maanden inzicht geven in hoe de inwoners van Harderwijk en Hierden omgaan met het scheiden van plastic afval. De proef maakt deel uit van een onderzoek naar de beste manier om huishoudelijk afval te scheiden. Eind december zullen de containers dan ook weer worden verwijderd en stopt de pilot.
 
Waarom deze pilot?
De gemeente Harderwijk overweegt voor 2025 de manier van scheiden en inzamelen van afval. Dan lopen de huidige contracten met de afvalinzamelaar namelijk af. Volgens wethouder Enklaar biedt dit moment de gemeente de kans om de manier waarop ze met afval omgaat, aan te passen aan de eisen en wensen van deze tijd. ‘Dat is belangrijk om drie redenen: vanwege de kosten, om het milieu te ontlasten en om het voor inwoners zo eenvoudig en praktisch mogelijk te maken. De PMD-pilot is onderdeel van het bredere onderzoek, waarbij de uitkomsten hopelijk helpen om uiteindelijk een passende keuze te kunnen maken’, aldus Enklaar.
 
Locaties containers
De tijdelijke (tweedehands) PMD-containers die voor deze proef worden gebruikt, komen bij het Dorpshuis in Hierden en op parkeerplaatsen bij de volgende zeven winkelcentra te staan:
 
  • Plan Frankrijk, Krommekamp 115 (parkeerplaats tegenover OBS Het Talent)
  • Winkelcentrum Stadsdennen, P.C. Hooftplein
  • Winkelcentrum Tweelingstad, Nassaulaan
  • Winkelcentrum Drielanden, Tonselsedreef
  • Winkelcentrum Stadsweiden, Achterste Wei (achter de Jumbo)
  • Friese Gracht, Selhorsthof
  • Winkelcentrum Zeebuurt, Knardijk
Deze locaties zijn met zorg gekozen. Er is rekening gehouden met toegankelijkheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Ook is gelet op de bereikbaarheid van ondernemingen en winkels, zodat er zo min mogelijk belemmering is voor laad- en losmogelijkheden en aanrijroutes. De containers zijn waar mogelijk geplaatst bij al bestaande openbare containers voor bijvoorbeeld GFT, glas en textiel.

Ter inzage voor inspraak
Het ontwerpbesluit voor de acht locaties waar containers worden geplaatst, ligt inclusief bijlage(n) vanaf 16 maart tot en met 26 april 2023 voor een ieder ter inzage op het stadhuis van de gemeente Harderwijk. U kunt tijdens openingstijden de stukken inzien in de stadswinkel van het stadhuis, Havendam 56 te Harderwijk. Ook kunt u, als u dit wenst, een reactie (zienswijze) geven op het ontwerpbesluit. Uw reactie zal het college dan meenemen bij de definitieve aanwijzing van de locaties.
 
Het ontwerpbesluit met bijbehorende bijlage(n) is vanaf 16 maart ook online in te zien via www.officielebekendmakingen.nl.

Op de onderstaande afbeelding is te zien waar de tijdelijke PMD verzamelcontainers komen te staan:

PMD verzamelcontainers Harderwijk