Nieuwe woonvisie voor komende 10 jaar

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuwe woonvisie opgesteld voor de komende tien jaar. Het wordt op korte termijn besproken met de raadscommissie ruimte en met de woningcorporaties. Daarna ligt het zes weken ter inzage. 

In de Woonvisie 2017-2027 gaat het om wat Harderwijk de komende tien jaar nodig heeft en met welke plannen de gemeente daarin kan voorzien.

Marktonderzoeksbureau Companen heeft het afgelopen jaar een woningmarktanalyse gedaan in Harderwijk. Daaruit kwam onder meer naar voren dat er ingespeeld moet worden op het groeiende aantal alleenstaanden, de vergrijzing, de zorgvraag van dementerende ouderen en de krapte in de sociale huursector. Ook moeten er veel meer betaalbare starterswoningen komen, voor mensen die wel willen kopen, maar voor wie het huidige aanbod simpelweg te duur is. Ook aan de krapte in de vrije huursector tot 850 euro, moet iets gedaan worden.

Veel genoemd is het tekort aan sociale huurwoningen.

In Harderwijk zijn van 1 juli 2016 tot 1 juli 2017 224 huizen verdeeld onder 1400 huishoudens. Omgerekend is dat een gemiddelde wachttijd van zes jaar. Het college wil die wachttijd graag verkorten tot 2,5 jaar. Tot 2025 worden er daarom 410 sociale huurwoningen bijgebouwd. Daar zit ook de huisvesting van statushouders bij en de afbouw van intramurale zorg. Nu is er nog een behoorlijk aantal inwoners dat 24/7 wordt verzorgd in een instelling, de verwachting is dat daarin een verschuiving komt naar deels (begeleid) zelfstandig wonen.

Ook komen er waarschijnlijk 582 huurwoningen in de vrije huursector en 2160 koopwoningen in verschillende segmenten, van appartement tot vrije kavel. Deze aantallen zijn een schatting en liggen niet vast, het is echter wel een voornemen van het college. Of het haalbaar is, moet de komende jaren blijken. Er moeten natuurlijk genoeg beschikbare locaties en welwillende projectontwikkelaars zijn.