Chronisch zieke kinderen sparen Franniez in ziekenhuis St.Jansdal Harderwijk

Als chronisch zieke kinderen een bezoek brengen aan het ziekenhuis St.Jansdal in Harderwijk, krijgen ze tegenwooridg Franniez, die ze kunnen sparen. Dit zijn kleurrijke labels aan een spiraal. 
 

Woensdag 18 mei kreeg de 12-jarige Noraly de eerste Franniez-spiraal van het ziekenhuis St. Jansdal cadeau van kinderarts Naomi Reijmerink.

Telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte gebeurt krijgen chronisch zieke kinderen een sticker. Bij opname krijgen ze een strandhuissticker, een vuurtorensticker bij een echo, een kwalsticker na een infuus etc. Kinderen plakken de stickers op een gekleurde label, die op de spiraal wordt geschoven. Elk labeltje vertelt dus een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling.
 
Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit een persoonlijke code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders hun verhalen kwijt in het eigen, digitale dagboek. Het St Jansdal verwacht jaarlijks twintig systemen te gaan uitdelen.
 
Marloes Nijkamp, pedagogisch medewerker: “Nederland telt ruim 400.000 chronisch zieke kinderen, waarvan ongeveer 80.000 regelmatig een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Prikken, medicijnen, ziekenhuisopnames en controles zijn hun realiteit. Het Franniez verzamelsysteem is tastbaar. Het geeft moed, troost en houvast. Ze kunnen laten zien wat ze hebben meegemaakt. Het geeft aanknopingspunten om erover te praten met familie, vrienden en klasgenoten.”
 
Het spaarsysteem is een particulier initiatief en bedacht door kinderverpleegkundige Franny Slingerland van het LUMC. Kinderfonds Franniez maakt het Franniez spaarsysteem financieel mogelijk. Voor kinderen met kanker en hartproblemen bestaan er vergelijkbare projecten als de Kanjerketting en Tikkiering.