Buurt komt in verzet tegen bomenkap

Door Harry Schipper – Een flink aantal bewoners aan de Randweg en de direct omliggende straten is in verzet gekomen tegen de geplande kap van vijftien beeldbepalende Amerikaanse eikenbomen aan de Randweg in Harderwijk.

“De gemeente zegt dat met ons overleg is gevoerd, maar er is met maar een paar bewoners gesproken, niet met ons. Het argument dat de bomen weg moeten vanwege beschadigde takken en beschadigd wegdek is sterk overdreven”, stellen de wijkbewoners

In een petitie, die al meer dan zestig ondertekenaars telt en die vrijdag wordt aangeboden aan wethouder Jeroen de Jong, vragen ze om de circa zestig jaar oude eikenbomen gewoon te laten snoeien door een professioneel bedrijf.

De buurtbewoners willen dat eerst een (onafhankelijke) deskundige onderzoek doet naar de gezondheid van elke individuele boom om te bekijken of gewoon snoeien niet mogelijk is. Ze willen graag zoveel mogelijk eikenbomen voor de wijk behouden.

De petitie is een initiatief van Karin de Jonge en haar buurman Mike Verwater, die ook de Facebookgroep ‘Behoud de bomen aan de Randweg van Harderwijk’ heeft opgericht. Ze wonen ook aan de Randweg en kijken door het ontluikende groen heen uit op het voormalige belastingkantoor aan het Engelserf. “Kijk, hier aan de overkant van de straat staan ook een aantal Amerikaanse eiken die op ons verzoek keurig en veilig zijn teruggesnoeid”, vertellen ze. “Waarom kan dat dan niet gewoon ook met de overige bomen?”

Tijdens een korte wandeling over de Randweg laten ze zien dat de verhalen dat er over de straat groeien tot aan de gevels van de huizen gerust met een korrel zout genomen moeten worden. “In een enkel geval hooguit tot de voortuin en dat zijn maar kleine takken”, constateren De Jonge en Verwater fijntjes. Over het belangrijkste argument, waarop de gemeente besloot om over te gaan tot het rooien, zeggen ze: “Wij hebben niet kunnen zien dat er ‘een aantal zeer grote takken die over de weg hangen zijn beschadigd’, die eventuéél kunnen gaan rotten en afbreken en die dus een veiligheidsrisico vormen”.

“Natuurlijk staat voor ons ook veiligheid voorop. En als het niet anders kan, dan moet een boom om. Maar de echte reden is volgens ons niet de veiligheid, maar enkel de eventueel toekomstige schade aan het wegdek. Maar er is welgeteld maar één boom waarvan er een heel klein beetje zichtbaar is dat een wortel onder het wegdek een beetje omhoog komt. Daar ga je toch niet al die bomen voor omkappen”, klinkt De Jonge verontwaardigd. Ze wijst een boom aan het begin van de Randweg aan die al jarenlang het wegdek omhoog duwt. “Maar deze boom staat niet eens op het plan dat de gemeente gemaakt heeft, dus dat argument is wel heel dunnetjes!”.

De Jonge en Verwater benadrukken dat ze met hun actie niet willen dat er polarisatie in de buurt ontstaat. “Maar”, zeggen ze wel, “deze mooie, beeldbepalende bomen staan er al zo’n zestig jaar. Iedereen die hier is komen wonen, wist al dat ze er stonden en in de herfst hun eikels en blad laten vallen. De gemeente heeft juist gezegd dat ze zuinig zijn op de bomen in de stad en hoe belangrijk ze zijn voor ons klimaat en de leefomgeving. Dan ga je ze niet zomaar kappen omdat sommigen zeggen er overlast van te ondervinden”.

Hun oplossing is simpel: “Laat de bomen door een professioneel bedrijf snoeien tot halverwege de straat, zodat eventuele overlast door vallende eikels op auto’s wordt voorkomen. Als je die bomen dan vervolgens elke vier jaar terugsnoeit, dan blijven wij een mooie straat met oude bomen houden én zijn de bewoners blij dat er geen eikels meer op hun auto’s vallen. Dat is een win-win situatie!”

Bomen kap Randweg Harderwijk

Lees ook:
Ophef over eikenkap Randweg
Harderwijk Anders: 'Behoud de bomen aan de Randweg'