Beëindiging Tafeltje Dekje in Harderwijk

Gemeentebelang en PvdA attenderen college op stoppen maaltijdbezorging Tafeltje Dekje. Per 1 december stopt Tafeltje Dekje met de bezorging van warme maaltijden voor ouderen.

Raadslid Anne-Marije Mulder van Gemeentebelang wilde tijdens de commissievergadering Samenleving van wethouder Reckman weten of het college op de hoogte was van het beëindigen van de bezorgservice van Tafeltje Dekje via ZorgDat

Stoppen maaltijdbezorging
Ouderen kunnen in Harderwijk gebruik maken van de diensten van Tafeltje Dekje. Dit is een maaltijdservice van ZorgDat. Maaltijden geproduceerd door Apetito worden aan huis geleverd en zo heeft een cliënt een warme maaltijd. De fractie van Gemeentebelang kreeg onlangs te horen dat deze service zou gaan stoppen. Dit zorgde voor vragen bij Mulder. Zij nam contact op met collega’s Oosterhuis en van Noordennen van de PvdA en samen hebben ze dit dossier tot zich genomen. Na het uitvoeren van een onderzoek kwam naar voren dat vanwege een tekort aan aanmeldingen van de ouderen, een tekort aan vrijwilligers én stijgende kosten de Tafeltje Dekje-diensten per 1 december zullen stoppen. Er komen namelijk steeds meer aanbieders van warme maaltijden.

Wethouder niet op de hoogte
Wethouder Reckman beantwoordde de vraag van Mulder. Het college was tot donderdag niet op de hoogte van de situatie van maaltijdbezorging voor ouderen. Wethouder Reckman kan gelukkig waarborgen dat geen één inwoner die nu gebruikt maakt van de maaltijdservice, na 1 december zonder warme maaltijden komt te zitten. De bedragen voor de maaltijden bestaan uit twee onderdelen. De één is de kosten voor de maaltijd en de ander is voor de bezorging. De bezorging kost €1,00  per maaltijd. De bedragen die na 1 december voor de maaltijden worden betaald, kunnen dan met 10% korting worden afgenomen. De dienst zal dus iets duurder worden. Maar ook andere producenten van maaltijden kunnen door gebruikers zelf worden benaderd. Ook ZorgDat en de gemeente zullen een actieve houding nemen als het gaat om te zorgen dat inwoners niet zonder een warme maaltijd komen te zitten. ZorgDat zal nazorg verlenen als de overgang plaats heeft gevonden en de fracties Gemeentebelang en PvdA zullen dit uiteraard blijven monitoren.

Verandering
Het college houdt dit onderwerp ook al bezig. Wethouder Reckman gaf aan dat er gesprekken in een beginfase plaatsvinden waarin er een alternatief wordt bedacht voor maaltijdbezorging. Bijvoorbeeld een thuiskok die voor een aantal inwoners in een straat dan een maaltijd kan maken. Dit zorgt dan behalve voor eten op het bord ook voor sociale cohesie in de buurt.