Apollo spreekt bij uitvaart eenzaam gestorvene

Door Harry Schipper - Wie eenzaam sterft, kan in Harderwijk tóch rekenen op een waardige en respectvol afscheid. En dat is dan vooral te danken aan de Harderwijkse literaire culturele stichting Apollo.

Apollo, zo besloot het Harderwijkse college van B&W afgelopen week, krijgt voortaan elk jaar een subsidie van vijfhonderd euro.

De stichting begeleidde sinds vorig jaar als proef samen met Rouwcentrum Schaftenaar enkele uitvaarten van eenzaam gestorvenen. Leden spraken daarbij speciaal voor deze mensen geschreven teksten in de vorm van een gedicht of stuk proza uit.

De gemeente Harderwijk wil een waardig en respectvol afscheid bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk. Apollo en haar leden vinden dat ook en organiseerden samen met Rouwcentrum Schaftenaar een laatste eer voor eenzaam gestorven plaatsgenoten. Vorig jaar kreeg Apollo daarvoor een eenmalige subsidie van 500 euro. Dat beviel alle partijen zó goed, dat de subsidie voortaan elk jaar gegeven wordt.

Elk jaar sterven er gemiddeld vier of vijf mensen in Harderwijk die geen familie achterlaten en ook geen vrienden of bekenden hebben om een uitvaart te organiseren.