Alzheimer Cafe Ermelo: wie jarig is trakteert!

Alzheimer Café Ermelo luidt het nieuwe seizoen op bijzondere wijze in. Deze maand bestaat het Café vijf jaar. 

Het Café nodigt alle thuiswonende mensen met dementie, hun begeleiders en mensen die kampen met geheugenproblemen uit om een gezellige broodmaaltijd te nuttigen. Coördinator Greetje Smid vertelt hier meer over.

"Alzheimer Café Ermelo is een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor mantelzorgers, familie, vrienden en belangstellenden. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten verstrekken we informatie en geven we praktische tips. Bezoekers komen om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Alhoewel dementie serieuze gevolgen heeft, gaan we in het Café vooral uit van wat er nog wél kan in plaats van wat er niet meer kan. Daarom geven we toch een feestelijk tintje aan ons vijfjarig bestaan."
 
"Mensen met dementie die nog thuis wonen zijn van harte uitgenodigd voor een gezellige broodmaaltijd op donderdag 1 oktober om 17.30 uur in de Baanveger op het adres IJsbaanweg 45 in Ermelo. Elke bezoeker kan worden begeleid door maximaal twee mantelzorgers  Er zijn geen kosten verbonden aan deze maaltijd. Belangstellenden kunnen zich vóór 19 september bij mij aanmelden . Mijn telefoonnummer is 0341-354461 en mijn e-mail is [email protected]. We hebben veel ruimte, maar vol is vol. Dus hoe eerder mensen zich aanmelden, hoe groter de kans dat ze erbij kunnen zijn."
 
Aansluitend aan de maaltijd vindt de eerste maandelijkse bijeenkomst van het Café plaats in hetzelfde gebouw. Ook die is gratis toegankelijk. Belangstellenden hoeven zich hiervoor niet aan te melden. De zaal is open om 19.00 uur en het programma duurt van 19.30 - 21.30 uur. De eerste gastspreker van het nieuwe seizoen is Ludger Stuijt. Hij is psycholoog, muziektherapeut en recreatief begeleider in Verpleeghuis Norschoten in Barneveld.
 
Muziek blijkt een sleutel te zijn tot een wereld aan herinneringen. Een paar tonen van een liedje zijn vaak al genoeg om gevoelens en herinneringen op te roepen. Muziek kan helpen bij het omgaan met dementie. Het werkt kalmerend en stressverminderend. Iemand met dementie kan vragen of verhalen eindeloos herhalen. Meestal komt dit gedrag voort uit onrust. Aan de hand van een korte film en een piano laat Ludger Stuijt zien hoe je deze herhaling kunt doorbreken.
 
Andere onderwerpen die de komende maanden besproken zullen worden zijn: de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de manier waarop de gemeente Ermelo dit oppakt; Opname en dan?; Vrije tijd en vakantie, Het continue proces van afscheid nemen, Toezichthoudende domotica (thuisautomatisering) en de Wet Zorg en Dwang. We sluiten af met een informatiemarkt.
 
Informatie over de broodmaaltijd en Alzheimer Café Ermelo verstrekt Greetje Smid. Zij is telefonisch bereikbaar op 0341-354461 en per e-mail [email protected].