Aanvullend krediet niet-gesprongen explosieven

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om een krediet van € 900.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de opsporing van niet-gesprongen explosieven in specifieke deelgebieden in het Waterfront.

In het kredietvoorstel van oktober 2015 is de gemeente uitgegaan dat geen aanvullend krediet meer nodig zou zijn om de detectiewerkzaamheden naar niet-gesprongen explosieven op het oude industrieterrein Haven af te ronden.

Bij nader inzien blijkt dat wel het geval. De samenhang tussen de detectiewerkzaamheden en de uitvoering van de bodemsanering bleek complexer dan redelijkerwijs kon worden vermoed. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullende maatregelen, waaronder een gewijzigde werkmethode van de Beaudredge-sanering. Daarom vraagt het college van B&W aan de gemeenteraad een aanvullend krediet van € 900.000,- beschikbaar te stellen.

De netto-kosten van de aanvullende uitgaven, die kunnen toegerekend aan het detecteren van niet-gesprongen explosieven, bedragen € 270.000,-. Voor de detectie en het ruimen van niet-gesprongen explosieven uit WOII is namelijk een 70%-vergoedingsregeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties van toepassing. In de herziening van de grondexploitatie Waterfront (d.d. 01-01-2016) zijn de financiële gevolgen reeds verwerkt.