Aandacht voor zelfdoding om taboe te doorbreken

Door Marco Jansen - Zondag 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op die dag is er wereldwijd aandacht voor mensen die zijn overleden als gevolg van zelfdoding en voor mensen die te maken hebben met suïcidaliteit. In de week voorafgaand (4-8 september) organiseert Suïcide Preventie Centrum Harderwijk (SPC) dagelijks activiteiten.

Maandag 11 september houdt Patti Broeder van Stichting Stilgeweest samen met Jeannette Pullen van het SPC een Walk Into The Light

Suïcide is meer dan ooit onder de aandacht, met name bij jongeren is een toename van het aantal zelfdodingen. Doordat de sterftecijfers oplopen wordt het belang van preventie steeds groter, constateren zij. Jeannette Pullen: “Dit doen we vanuit onze ervaringsdeskundigheid. Patti is nabestaande voor haar zoon en ik ben nabestaande van mijn vader en naaste van mijn broer, die ook leidt onder suïcidale gedachten.”
 
Het Suïcide Preventie Centrum (SPC) in Harderwijk is sinds mei gevestigd op een centrale locatie aan de Verkeersweg 1, langs de rotonde. De stichting is behoorlijk gegroeid. “We zijn er met onze deskundigheid voor wie zelf met suïcidale gedachten rondloopt, de naasten en voor de nabestaanden. Sinds begin dit jaar hebben we een samenwerking met 113zelfmoordpreventie en we werken samen met verschillende organisaties op de Noordwest Veluwe. Bij deze ketenzorg geven we voorlichting en brengen kwetsbare doelgroepen in het zicht”, aldus medeoprichter Jeannette Pullen.

Sinds een aantal maanden is er Sumona, wat staat voor Suïcide Monitoring en Nazorg. Ook geeft het SPC suïcide preventie trainingen, zijn er lotgenotenavonden voor mensen met suïcidale gedachten en de naasten. “Je kunt bij ons laagdrempelig contact leggen.”
 
Patti Broeder heeft een paar jaar geleden de stichting Stilgeweest opgericht. Ook zij streeft hetzelfde doel – minder suïcides – na. “Wij merkten dat met name jongeren in een gat van onbegrip terechtkomen nadat ze iemand in hun omgeving zijn verloren aan zelfdoding. We houden ons bezig met postventie; het pakket aan maatregelen dat je treft om te voorkomen dat er na een zelfdoding een volgende suïcide plaats vindt. Uit onderzoek van 113 blijkt dat tot twee jaar na de zelfdoding de kans op suïcidaliteit verhoogd is. Iedere zelfdoding heeft effect op gemiddeld 135 mensen. Dat is ontzettend veel. Jongeren vinden het spannend en praten er niet over en worden ontzettend eenzaam in het proces. Ik heb die ervaring zelf ook en heb des te meer reden om daar alert op te zijn. Wij proberen in hun omgeving jongeren bij te staan. We ondersteunen ook docenten, ouders, mentoren, op school, in de kerk en in de sport. We doen ook opvang en nazorg op scholen na een zelfdoding, bij bedrijven en in kerken. Wij richten ons op nabestaanden.”
 
Divers programma
In de week van 4 tot en met 8 september zijn er dagelijks één of meerdere activiteiten: lezingen, workshops, een theatervoorstelling en ook aandacht en voorlichting voor mensen die zelf kampen met suïcidaliteit, voor de naasten en de nabestaanden. Deze vinden plaats op de locatie aan de Verkeersweg 1 in Harderwijk, in Ermelo en in Nunspeet. Jeannette is blij met het programma dat ze ‘mooi en divers’ noemt. “Het is interessant voor iedereen, er zijn ook een aantal activiteiten speciaal voor hulpverleners. Mooi vind ik dat een jonge ervaringsdeskundige komt vertellen waar zij tegenaan loopt in de hulpverlening en zij wil daarover in contact met de hulpverleners. Mensen met schulden hebben een hogere kans op suïcidale gedachten. En ook in de LHBTIQ groep ligt het aantal (gedachten aan) zelfdodingen een stuk hoger.”
 
Op maandag 11 september wordt er afgesloten met de Walk Into The Light. Patti: “Deze wandeling hebben we vorig jaar ook in Harderwijk gemaakt, met groot succes. Toen waren er zo’n 20 deelnemers. We starten om 6.15 uur in het donker en eindigen met zonsopkomst. We lopen langs het water en gaan de zon tegemoet. We eindigen op het Strandeiland met een persoonlijk verhaal van een ervaringsdeskundige.”
Jeannette: “Onderweg worden ervaringsverhalen gedeeld, er wordt een gedicht voorgelezen of een lied gezongen. Het is gratis toegankelijk voor iedereen die wat met het onderwerp suïcidaliteit te maken heeft. Nabestaanden, naasten en mensen die zelf met suïcidale gedachten worstelen. Het doel is verbinden met elkaar, van elkaar horen en de weg te vinden naar de juiste ondersteuning.”

Patti: “Zij zijn welkom om het licht van de nieuwe dag te ervaren: een fantastisch moment. We eindigen met een ontbijt bij Café de Liefde.”
 
Mensen kunnen zich vooraf opgeven op de website www.walkintothelight.nl
 
Denk je aan Zelfmoord?
We zijn er voor je.
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.
Bel gratis 0800-0113 www.113.nl
 
Suicide preventie
(Jeannette Pullen en Patti Broeder)