1 op de 5 branden ontstaat in de keuken

Koken zonder brand te veroorzaken, dat gaat vast al jaren goed! Maar wist u dat brand in de keuken één van de meest voorkomende brandoorzaken is? Vlam in de pan is hierbij het grootste risico. Een vlam in de pan kan gemakkelijk ontstaan als u afgeleid bent of even de keuken verlaat.

Vlam in de pan voorkomen?

Met simpele tips kunt u een vlam in de pan voorkomen: 
  • Blijf in de keuken wanneer u aan het koken bent. Houd de pannen in de gaten en vermijdt afleiding door bijvoorbeeld de telefoon, televisie, kinderen of werk. Moet u toch even de keuken verlaten? Zet dan de warmtebron uit.
  • Verhit een lege pan of een pan met olie nooit langer dan 2 minuten.
  • Kookt u op gas? Houd brandbare spullen, zoals theedoeken of pannenlappen, op afstand van het vuur.
En wat als het mis gaat?
Een vlam in de pan blus je door de deksel op de pan te doen. Houd de deksel van de pan daarom bij de hand, zodat u snel kan handelen als het mis gaat. Blus de pan nooit met water of een blusdeken.
 
Campagne ‘Risicobewust Harderwijk’
Dit is onderdeel van de campagne ‘Risicobewust Harderwijk’ van de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met gemeente Harderwijk. De gemeente en brandweer vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van de risico’s op brand en willen inwoners stimuleren om maatregelen rondom brandveiligheid te treffen.