Zoektocht naar kinderburgemeester en kinderwethouder van start

Vanaf vandaag kunnen kinderen zich opgeven om kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk te worden.

De gemeente is op zoek naar een kindercollege dat vanaf oktober een jaar lang de burgemeester en wethouders bijstaat met ceremoniële taken. Ook kunnen kinderen bij het kindercollege terecht met vragen of suggesties voor de gemeente.

Kinderen die volgend schooljaar (2019-2020) in groep 7 of 8 van de basisschool zitten, kunnen zich opgeven via onlinestadsgesprek.harderwijk.nl. Daar staan ook de spelregels om mee te kunnen doen.

Filmpje maken
Wij vragen aan kinderen die zich hebben opgegeven om een kort filmpje te maken. Daarin vertellen de kinderen waarom zij geschikt zijn voor de rol van kinderburgemeester of kinderwethouder.

Vakjury kiest kindercollege
Vervolgens worden de kinderen, samen met hun familie en klasgenoten, uitgenodigd voor een speciale middag in het Huis van de Stad. Daar mogen zij zichzelf nogmaals presenteren aan een vakjury. Deze jury buigt zich over de vraag wie de eerste kinderburgemeester en kinderwethouder van Harderwijk en Hierden wordt. In de jury zitten een raadslid, burgemeester, wethouder, leerkracht en leerling van een basisschool en een betrokken inwoner. De eerste kinderburgemeester en kinderwethouder worden in juni bekendgemaakt.

Het kindercollege geeft kinderen een stem Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over politiek en het werk van de gemeente. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wethouder is, maar wat deze doen, is onbekend. Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek ook voor kinderen leuk en toegankelijk maken.

Harderwijk zijn wij samen Het kindercollege is een onderdeel van ‘Harderwijk zijn wij samen’. Onder deze titel werkt de gemeente Harderwijk met haar inwoners samen aan een prettige samenleving in Harderwijk en Hierden.