Znojmo Rendez-vous in Harderwijk

In augustus 1991 is door het gemeentebestuur van Harderwijk en officiële stedenband aangegaan met het bestuur van de stad Znojmo in Tsjechië. Na de val van de Berlijnse muur heeft de gemeente Harderwijk een helpende hand geboden bij de opbouw van een democratisch bestuur van die stad en tevens een gebaar willen maken van verbroedering met de inwoners daarvan.

Sinds die tijd zijn op allerlei gebieden vele wederzijdse contacten ontstaan. Niet alleen op bestuurlijk niveau maar ook op het gebied van: Onderwijs - Gezondheidszorg – Muziek maar vooral (jeugd)Sport

Ruim 20 jaar heeft er jaarlijks en intensieve uitwisseling plaatsgevonden van jeugdsporters van beide steden. Volleybal – Turnen – Tennis – Voetbal – Hengelsport – Voetbal – Korfbal - Zwemmen.

Eén van de regisseurs gedurende al die jaren is Jaromir Jiral uit Znojmo.

In 2012 is de officiële stedenband beëindigd. Wat gebleven is zijn de vele herinneringen van inwoners van beide steden. Vele tientallen Harderwijkse jeugdsporters hebben Znojmo bezocht en bewaren daar nog steeds bijzondere herinneringen aan.

Dat geldt zeker ook voor de jeugdsporters uit Znojmo. Men koestert dat deel van hun verleden. Jaromir Jiral uit Znojmo heeft samen met zijn echtgenote Maria deze week opnieuw een bezoek gebracht aan zijn “maatje” gedurende al die sportjaren in Harderwijk. Het echtpaar was zeer onder de indruk van onze “vernieuwde” stad. Met name het vliegtuig monument vond men buitengewoon indrukwekkend. Uiteraard zijn tijdens hun bezoek vele herinneringen opgehaald en vooral gekoesterd.

Znojmo rendez vouw
(Jaromir Jiral en zijn vrouw Maria)