Zilvervloot voor Lisa Kruger op WK Parazwemmen

Manchester: Lisa Kruger uit Harderwijk heeft afgelopen week 4 zilveren medailles gewonnen op het Wereldkampioenschap voor parazwemmers in Manchester. Voor alle landen gold dit WK als eerste moment om startbewijzen binnen te halen voor je land voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs (1 startbewijs per persoon). 

Alleen de nummers 1 en 2 per afstand en per klasse op dit WK konden dit startbewijs bemachtigen

Kruger deed wat dat betreft wat ze moest doen en sleepte een felbegeerd startbewijs voor Nederland binnen. Voor Kruger was het een WK met “Ups-and-downs”. Een WK vol leermomenten, die zij mee kan nemen in de voorbereidingen op de Spelen in Parijs volgende zomer.

Dag 1 begon voor Kruger voortvarend met een hoogst haalbare zilveren medaille. In 1.15,73 tikte zij als 2de aan, achter de Wereldrecordhoudster Zijderveld. Op dag 2 stond “De” afstand van Kruger op de planning. De 200 meter wisselslag is de hoofdafstand van Kruger, waar zij 2 x per dag, dag in dag uit voor in het water ligt. Helaas lukte het Kruger niet om de zenuwen in bedwang te houden en er met de wereldtitel vandoor te gaan. Na 150 meter lag Kruger nog op een 1ste positie, maar moest op de laatste baan de Hongaarse Pap voor laten gaan. Met de laatste 50 meter vrije slag 3 seconden boven haar normale terugbaan-tijd, mocht Kruger met 2.30,15, zoals zij zelf zei, nog blij zijn dat zij er zilver uit wist te halen en zo toch weer op het podium mocht staan.

Kruger kreeg twee dagen om zich te herstellen en deed dat wonderbaarlijk goed; Op dag 5 was het wederom zilver. Nu op de 100 meter vlinderslag in een nieuw Nederlands Record (1.07,55. Tevens persoonlijk record). Dag 6 was voor de 100 meter vrije slag. Een afstand waar in haar handicap klasse het veld heel dicht bij elkaar zit. In de finale lukte het Kruger net niet om op het podium te eindigen. In 1.01,16 was Kruger slechts 0,03 sec. verwijderd van brons en werd 4de.

Op de laatste dag wist Kruger er in de finale van de 100 meter rugslag nog een mooie tijd uit te persen. Waar zij vorig jaar nog nipt naast het podium eindigde op deze afstand, was er nu een 4de prachtige zilveren medaille voor Kruger. Met 1.09,85 liet zij de nummer 3 met ruim een seconde achter haar. Na dit WK zullen de limieten voor de Paralympische Spelen in 2024 worden opgesteld door het NOC-NSF en de KNZB.

De Nederlandse zwemmers kunnen dus met terugwerkende kracht tijdens dit WK reeds limieten hebben gezwommen. Gezien de medailles en bijbehorende gezwommen tijden, kan er vanuit worden gegaan dat Lisa Kruger al enkele limieten heeft weten te behalen.

WK Parazwemmen 2023 foto B Takken
(Foto B. Takken)