Zaterdag 5 voor 12: Harderwijks klokkenspel tegen klimaatverandering

Waar het origineel werd gespeeld door een groep Zweedse mannen met lange haren en lippenstift zullen de deuntjes van The Final Countdown morgen (zaterdag) door niemand minder dan onze eigen stadsbeiaardier worden gespeeld. De reden? Ruitenbeek wil, samen met 31 andere
beiaardiers, aandacht vragen voor het klimaat.

Wim Ruitenbeek, sinds oktober stadsbeiaardier van Harderwijk, leent zijn muziek graag voor een bepaald thema:

,,Soms bespeel je eigenlijk een soort achtergrondmuziek in de stad, maar door iets herkenbaars te spelen kun je mensen ook raken. De ene keer moeten ze erom lachen en een andere keer raakt het ze op een heel andere manier.’’ De Beiaard (klokkenspel) bestaat in verschillende soorten en maten. Eigenlijk zit het verschil juist in de maat. ,,Sommige steden hebben grote bombastische beiaards. Die klokken maken echt een machtig geluid. De beiaard in het torentje van Harderwijk is veel lichter en heeft daarmee een zachter, maar tegelijkertijd helderder en sprankelender geluid.’’

Ruitenbeek gebruikt vaker thema’s om de aandacht van de mensen te winnen. Hij speelde bijvoorbeeld nét in Harderwijk toen hij een hommage aan de pas overleden Koos Alberts door de stad liet klinken.

Met het thema van komende zaterdag hopen de beiaardiers aandacht te vragen voor het klimaat.

Het heeft allemaal te maken met de klimaattop (3 tot en met 14 december) die binnenkort door de Verenigde Naties wordt georganiseerd. ,,Greenpeace had het idee om letterlijk de noodklok te luiden.’’ Maar van dat plan zag Ruitenbeek uiteindelijk af: ,,We hebben 47 klokken hangen, dus waarom zou je niet écht iets spelen?’’ Esther Schopman, stadsbeiaardier van Enschede, kwam uiteindelijk met het idee om in plaats daarvan The Final Countdown te spelen. 31 steden, waaronder Harderwijk, doen met haar mee.

Voor Ruitenbeek zelf is het geen protestactie ,,Ik ben beiaardier, geen politicus, maar aandacht vragen voor het klimaat kan niet zoveel kwaad. Ik probeer geen mening op te leggen, maar we zouden er op z’n minst eens over na kunnen denken.’’ Voor wie het live wil horen: The Final Countdown begint op een toepasselijke tijd zaterdagochtend om 5 voor 12.