Zandtovenaar ‘schildert’ kerstverhaal op de Vischmarkt

Door Petronella van het Goor - De Nederlandse zandtovenaar Gert van der Vijver komt naar Harderwijk. Het jaarlijkse televisiespektakel waarin hij het kerstverhaal uitbeeldt in zijn zandtekeningen, wordt dit jaar op woensdagavond 11 december opgenomen op de Vischmarkt. (Bekijk ook de video)

KRO/NCRV heeft uit de vele inzendingen Harderwijk gekozen als podium. Burgemeester Harm-Jan van Schaik is heel gelukkig met deze uitverkiezing. “We zijn vereerd dat het gelukt is. Dit is een mooie bekroning op de inzet van de afgelopen jaren waarin we actief bezig zijn geweest om Harderwijk ook als winterstad neer te zetten.”

Het programma wordt tijdens de kerstdagen uitgezonden op NPO 1 en NPO Zapp, het jongerenkanaal van de publieke omroep. “Harderwijk wordt daarmee zichtbaar in vele tienduizenden huishoudens. En niet alleen de Vischmarkt, verschillende plekken van Harderwijk worden mooi in beeld gebracht”, aldus een enthousiaste burgemeester. Daarbij is de KRO/NCRV heel selectief. “Zij kijken naar welke stad de sfeer kan brengen die bij hun programma past en tijdens de rondwandeling, enkele weken geleden, waren ze lyrisch.”

Het kost de gemeente wel iets. Voornamelijk faciliteiten en uren van medewerkers. “We hebben daarom voor we ons inschreven overleg gevoerd met de fractievoorzitters. Zij gaven ons wel wat randvoorwaarden mee, maar hebben allemaal hun steun uitgesproken voor dit evenement.”

De precieze begintijd op woensdagavond 11 december is nog niet helemaal zeker, dat wordt in de loop van het najaar bekend gemaakt. “De toegang is vrij en vol is vol”, aldus Van Schaik. Er wordt nu gekeken of er op verschillende plekken in de stad schermen kunnen komen, zodat ook de mensen voor wie geen plek meer is op de Vischmarkt wel in Harderwijker sferen het spektakel kunnen bekijken.

De gemeente Harderwijk zal in de komende weken regelmatig updates plaatsen over dit spektakel op hun social media kanalen.

(Foto: website De Zandtovenaar - Gert van der Vijver)