Zakelijk gebruik bedrijfspersonenauto door personeel

Een werkgever (hotel) heeft een personenauto die voor het bedrijf wordt ingezet.

Werknemers gebruiken de auto om gasten te halen en te brengen. De auto wordt ook verhuurd aan gasten en soms gaat het personeel er mee naar bedrijfsbijeenkomsten buiten de deur. De sleutels van de auto hangen netjes in een afgesloten kastje. Drie werknemers hebben de sleutel van dat kastje, van wie er twee een rijbewijs hebben. Na een controle legt de belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffing op wegens privégebruik door deze werknemers.

Hoezo privégebruik, vraagt het hotel zich af en procedeert tot de hoogste rechter. De uitspraak is positief voor het hotel. Als een auto wordt bestuurd ter uitvoering van zakelijke opdrachten, dan blijft de feitelijke beschikkingsmacht over de auto bij de werkgever berusten. Bij de beoordeling of de bijtelling privégebruik van toepassing is, moet eerst de vraag worden beantwoord of de auto wel aan de werknemers ‘ter beschikking is gesteld’. Dat moet de inspecteur bewijzen. En pas als dat vaststaat, komt aan de orde de vraag of de terbeschikkingstelling ook betrekking heeft op gebruik voor privédoeleinden.

Conclusie: u hoeft als werkgever geen bijtelling toe te passen over de bedrijfspersonenauto als uw werknemers deze slechts besturen voor de uitvoering van door u gegeven opdrachten.

Bron: Fiscount

iQOUNT Harderwijk

Adresgegevens

Daltonstraat 22
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-740800

Meer info