Woord en Daad opent kringloopwinkel in Harderwijk

Op het Stationsplein in Harderwijk komt begin 2018 een kringloopwinkel van Woord en Daad. Daarmee komt een einde aan de zoektocht naar een geschikt pand die ruim een jaar geduurd heeft. Er is al jaren een Woord en Daad kringloopwinkel in Nunspeet, veel mensen uit Hierden werken daar als vrijwilliger. 

De organisatie wilde graag een tweede winkel in de regio en begin 2018 komt die er, aan het Stationsplein, een goed bereikbare, mooie locatie.

“Het bestemmingsplan daar liet een winkel toe en de huurprijs was niet te hoog”, zegt Jan van Panhuis, sinds een jaar voorzitter van het Woord en Daad regiocomité in Harderwijk. “Mijn belangrijkste taak is het beheren en exploiteren van de tweede Woord en Daad winkel, die dus begin 2018 geopend wordt.”

Samen met zijn vrouw is Van Panhuis al meer dan vijfentwintig jaar betrokken bij Woord en Daad.

Ze hebben via de organisatie een adoptiekind in Thailand.“En ik heb de tocht gefietst naar de top van de Col du Calibier in Frankrijk, om geld in te zamelen voor daklozen in Bangladesh.”  

Met- en in de nieuwe winkel, gaat Woord en Daad nauw samenwerken met de Stichting Ontmoeting, die ook een pand aan het Stationsplein betrekt, naast dat van Woord en Daad. De Ontmoeting is een stichting die zich bezighoudt met arbeidsre-integratie van mensen die psychische problemen hebben.

Van Panhuis is naast voorzitter van het comité Woord en Daad, ook voorzitter van het regiocomité Ontmoeting. Dat maakt hem de aangewezen persoon voor de dagelijkse leiding van de nieuwe winkel in Harderwijk. “De mensen die bij de Ontmoeting opgevangen worden, kunnen, onder begeleiding van Woord en Daad, in of voor de kringloopwinkel werken. Denk aan het opknappen van meubeltjes, misschien zelfs in de winkel helpen als ze daar aan toe zijn.” Het mes snijdt aan twee kanten. “Cliënten van de Ontmoeting kunnen bij ons re-integreren, de organisatie wordt daarvoor gesubsidieerd. Wij kunnen de meubeltjes die de cliënten opknappen, in de winkel weer verkopen ten behoeve van Woord en Daad.”

Naar verwachting is het pand van Woord en Daad begin november al operationeel.

“Dan kunnen we gaan inrichten.” Half december is het pand van de Ontmoeting waarschijnlijk klaar. “Daar moet nog veel meer verbouwd worden.” De feestelijke, gezamenlijke opening staat gepland voor 19 januari.

Woord en Daad Harderwijk zoekt nog vrijwilligers voor allerlei werkzaamheden. Voor mensen die graag een handje komen helpen, is er 16 oktober een wervingsavond in de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Eibert den Herderstraat 22, Harderwijk.