GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft de afgelopen weken meerdere gevallen van mazelen vastgesteld in de gemeenten Harderwijk en Putten. GGD NOG heeft direct bron- en contactonderzoek uitgevoerd.
De GGD heeft ook huisartsen en scholen in de omgeving en de jeugdgezondheidszorg geïnformeerd. De GGD blijft alert en neemt waar nodig maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.Mensen die mogelijk in contact zijn geweest met de mazelengevallen hebben een brief ontvangen waarin ze vaccinatie aangeboden krijgen
Herken de verschijnselen
Mazelen beginnen met hoge koorts, verkoudheid, hoesten en rode ogen. Na een paar dagen krijgt iemand rode vlekjes, die beginnen achter de oren en zich vervolgens verspreiden over het lichaam.
Wat moet je doen bij klachten?
Denk je dat je zelf of je kind mazelen heeft? Bel dan eerst je huisarts. Ga niet naar de praktijk toe, maar overleg telefonisch wat je moet doen. Zo voorkom je dat je anderen besmet.
Extra risico's
Jonge kinderen onder de 1 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans op complicaties bij mazelen. Ben je zwanger of heb je een verzwakt immuunsysteem? Overleg dan met je arts over wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
"Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben", zegt Hussain al Kurashy, arts infectieziektenbestrijding bij GGD NOG. "Met een vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf of je kind, maar ook mensen die door hun leeftijd of gezondheid extra risico lopen. Vaccinatie is de beste manier om mazelen te voorkomen."
Meer informatie
De vaccinatie tegen mazelen is onderdeel van de BMR-vaccinatie. Met deze prik bescherm je je kind ook tegen bof en rodehond. Meer informatie over mazelen of de BMR-vaccinatie vind je op ggdnog.nl/mazelen. Hier vind je ook waar je een vaccinatie kunt halen. Heb je vragen? Neem dan contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 30 00 of [email protected]