Woon-winkelpand deels privé?

Een drogist koopt met zijn vrouw een winkel met bovenwoning. Ze wonen boven, beneden is de drogisterij. Juridisch is het pand één geheel.

Het pand en de hypothecaire lening worden in de aangifte verwerkt als ondernemingsvermogen. Een jaar later, na een privé-verhuizing, wordt de bovenwoning verhuurd. De huur is onderdeel van de winst uit onderneming. Zeventien jaar later gaat het drogistenechtpaar met pensioen. De onderneming wordt gestaakt. In de laatste winstaangifte nemen ze niet de boekwinst op de bovenverdieping op. Ze zijn achteraf van mening dat de bovenverdieping altijd, verplicht, privévermogen is geweest.

De Belastingdienst denkt daar anders over. Meerdere rechtszaken volgen.

De rechter stelt de Belastingdienst in het gelijk. Het betrof een koppelaankoop met een zakelijk motief. In dat geval is het woongedeelte in beginsel keuzevermogen, geen verplicht privévermogen. Men kan er voor kiezen om het woongedeelte  als ondernemingsvermogen aan te merken. Die keuze ligt vast als de aangifte waarin de keuze is gemaakt definitief vaststaat. In dit geval was het dus niet mogelijk om terug te komen op een keuze van 18 jaar geleden.

Let op:

Slechts in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om met terugwerkende kracht privé gebruikte delen van panden ‘van de balans’ te halen. Als u een pand aanschaft dat u zakelijk en privé gaat gebruiken, bespreek de mogelijkheden en gevolgen dan goed met uw adviseur.

Bron: Fiscount
iQOUNT

Daltonstraat 22, 3846 BX Harderwijk 
t 0341 - 740 800 | f 0341 - 740 801
[email protected] | www.iqount.nl

iQOUNT Harderwijk

Adresgegevens

Daltonstraat 22
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-740800

Meer info