Winterse omstandigheden in Harderwijk: 'Met man en macht bezig om wegen sneeuwvrij te maken'

De extreme winterse omstandigheden leggen momenteel een grote druk op alle gemeentelijke diensten in de openbare ruimte. Niet alle vragen en problemen kunnen tegelijk worden opgelost.

"De omstandigheden vragen uw begrip, geduld en ook medewerking", laat de gemeente Harderwijk weten. 

"Veiligheid staat voorop bij de werkzaamheden deze week. Medewerkers moeten veilig hun werk kunnen doen, ongelukken moeten voorkomen worden en dat geldt ook voor schade aan (inzamel)voertuigen en (mini)containers".

Wegen sneeuwvrij maken
"Het onderhoudsbedrijf van de gemeente is met man en macht, dag en nacht bezig om de wegen begaanbaar te maken en te houden. Eerst de hoofdwegen en daarna de wijkontsluitingen. Dat de inspanningen niet gelijk resultaat opleveren heeft te maken met het weinige verkeer dat op de weg is. Hierdoor wordt het zout niet goed ingereden wat gevolgen heeft voor de werking. Ook een probleem is de sneeuwjacht. Als de sneeuw is weggeschoven vormen zich binnen de kortste keren weer sneeuwduinen", is op de gemeentesite te lezen.   

Het is ondoenlijk om op verzoeken buiten de vastgestelde strooiroute in te gaan. Het heeft geen zin om hiervoor een melding bij het onderhoudsbedrijf te doen.  Woon- en winkelcentra moeten er zelf voor zorgen dat hun omgeving sneeuwvrij wordt gemaakt/gehouden. Spreek hiervoor de VVE of de huisbaas aan. Maak vooral uw eigen stoep sneeuwvrij en help zonodig de buren daarbij. 

Ondergrondse containers
Als een ondergrondse container slecht bereikbaar is (dat geldt voor vrijwel alle locaties in de binnenstad) dan worden deze van de week waarschijnlijk niet meer geleegd. De vrachtwagens glijden alle kanten op en het is daarmee gewoonweg te gevaarlijk.