Willem van Hanegem op sponsoravond Zwart-Wit’63 ‘Voor hem blijf je niet thuis’

Door Marco Jansen - Met bijna 300 wedstrijden voor Feyenoord en 81 doelpunten, winnaar van de Europacup 1 in 1970, de UEFA Cup in 1974 en WK-finalist met Oranje in 1974 geldt Willem van Hanegem (79) als groot icoon van het Nederlands voetbal. Vrijdagavond was hij te gast op de sponsoravond van Zwart-Wit’63 en dat werd een succes.

Van Hanegem, voormalig trainer van Feyenoord, AZ, en assistent-coach bij Oranje, werd geïnterviewd door Frank Vijg van RTV Rijnmond

Willem van Hanegem bij Zwart Wit 63 Harderwijk
Willem van Hanegem met interviewer Frank Vijg. (foto: Peter Besselsen)

Het begon met zijn tijd in Amerika, waar hij samenspeelde met Dick Advocaat maar het geld dat hij verdiende op ging aan alle familie die op bezoek kwam.
 
Het publiek kreeg beelden van zijn glorietijd als voetballer te zien. Als speler wilde Van Hanegem altijd winnen. Zenuwen voor een wedstrijd zei hij nooit te hebben, dat kon hij zich niet voorstellen. „We speelden met Feyenoord in 1970 om de wereldbeker in Argentinië. Alle mensen in het stadion waren tegen ons, dat vond ik iets moois. Ik heb geen spijt dat ik in 1978 niet mee ben gegaan met Oranje naar het WK, maar toen Johan Neeskens in de finale ruzie kreeg met de linksback van Argentinië, had ik eigenlijk wel mee willen doen. Ze betaalden daar veel geld op tribune om jou uit te schelden.”

Over het verschil tussen Oranjeselecties in 1974 en 1978 zegt hij: „In 1974 waren er selectiespelers die veel geld konden verdienen met reclames, maar Johan Cruijff vond dat de anderen net zo belangrijk waren en iedereen mocht meedelen. In 1978 was Cruijff weg en eisten spelers hun eigen reclamegeld op. Anderen kwamen nergens op te staan. Ik kreeg daar ruzie over en dat werd steeds irritanter, en toen Hugo Hovenkamp door een blessure geopereerd moest worden, besloot ik ook niet mee te gaan.”

Van Hanegem kon ooit van Feyenoord naar Olympique Marseille, waar hij meer dan tien keer zo veel kon verdienen, exclusief de premies. „Maar dat verschil vond ik niet belangrijk, ik had dat seizoen ervoor niet zo gespeeld als dat ik had moeten spelen.”
 
Kanon
Stefan Petersen van de sponsorcommissie zag dat de volle kantine geboeid luisterde naar alle anekdotes. „Hij is geen echte spreker maar krijgt met minder woorden en zijn droge humor ook de lachers op zijn hand. Willem van Hanegem is een kanon in de voetbalwereld en is na Johan Cruijff de grootste voetballer die Nederland ooit gehad heeft. Er komt veel volk op af en er wordt over gepraat. We hadden 104 sponsorkaarten en met ereleden, leden van verdiensten, bestuur en selectie schatten we dat er zo’n 160 genodigden waren. Voor Willem van Hanegem blijf je niet thuis. Hij is ook heel toegankelijk, want hij geeft na afloop nog veel handtekeningen.”

De eerste contacten werden gelegd via Peter Gerards en de afspraken van de sponsorcommissie liepen vervolgens via managementbureau Sport Speakers. „Als Feyenoordfan stond hij wel bovenop mijn lijstje, maar we wilden er geen Feyenoordshow van maken; het ging bijvoorbeeld ook over het Nederlands Elftal. Het publiek kon zelf ook vragen stellen. Veel sponsors konden elkaar ook ontmoeten, het was geslaagd.”

Nadat Van Hanegem zijn Nederlands elftal shirt had gesigneerd werd dit unieke item geveild en uiteindelijk gekocht door eerste elftalspeler ‘Fred van de Loo voor het bedrag van 1.000 euro. De opbrengst komt ten goede aan De Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.
 
Vast duo
Willem van Hanegem keek na afloop terug op een leuke avond. Hij vormt een vast duo met Frank Vijg van TV Rijnmond. „Frank is daarin heel belangrijk, die onthoudt alles. We hebben dit al zo vaak gedaan. Het is omdat hij het leuk vindt en ik het leuk vind. Jaren geleden deden we dit regelmatig, een keer per maand misschien. Nu komt er af en toe iets. Het zijn hier bij Zwart-Wit ook aardige mensen.”

De Harderwijkse voetbalclub kende hij nog niet. „De naam Zwart-Wit kende ik al wel, maar dat was Zwart-Wit’28 in Rotterdam, de club naast het Feyenoord-stadion. Leo Beenhakker is er trainer geweest.” Hij is al wel eerder in Harderwijk geweest, vroeger met zijn kinderen. „Naar die beesten”, doelend op het Dolfinarium.  Zelf woont hij nu in Bloemendaal. „Ik zeg meestal maar Haarlem.”   

Als liefhebber kijkt hij nog steeds naar voetbal, maar zit ook op een biljartclub. „En eerlijk gezegd ga ik regelmatig biljarten in plaats van naar voetballen kijken. Want eerlijk gezegd zijn er niet heel veel clubs waar ik heel graag naar kijk.”

Feyenoord heeft uiteraard wel zijn speciale aandacht. „Ze doen het wel redelijk, alleen de laatste wedstrijd tegen Atlético Madrid hadden ze wel kunnen winnen, als ze er zelf van overtuigd waren. Dat miste ik in de eerste helft van de wedstrijd. Ze waren beter, maar dan hadden ze meteen door moeten stoten. Als Atlético uit zijn schulp kwam, bleef Feyenoord afwachten en rondspelen tot ze weer in positie stonden. Dat gebeurde een aantal keer en dat was gek om te zien.”
 
Relativeren
De oud-trainer vindt dat het trainersvak niet moet worden overschat. „Het zijn tegenwoordig allemaal schriftgeleerden die heel goed kunnen praten. Veel mensen vinden Arne Slot geweldig en denken dat hij een professor is. Hij kan ook heel goed praten en is heel slim. Maar hij werkt toch ook met allemaal goede spelers? Het kan ook zo maar afgelopen zijn. De trainer van Liverpool heeft het vier jaar geweldig gedaan, maar op een gegeven moment is het afgelopen. Bij Feyenoord had ik ook gewoon goede spelers. We begonnen met drie internationals en aan het eind van het jaar waren dat er negen. Het belangrijkst was dat ze plezier hadden en het naar hun zin hadden. Toen ik trainer was, hoefde ik geen data te hebben. Ik was geïnteresseerd in de mensen met wie ik werkte. Dan was je tien minuten bezig en zag je dat iemand zich niet lekker voelde en dan vroeg je wat er was. Als ik wat zei tegen een speler over zijn spel, dan deed ik dat op het veld, zodat iedereen het ook hoorde. Een trainer moet vooral niet denken dat hij veel voorstelt.”

De bedragen in het voetbal mogen wat hem betreft ook gerelativeerd worden. „Diego Simeone, de trainer van Atlético Madrid, verdient 25 miljoen euro per jaar. Weet je hoeveel mensen je daarvan kunt helpen? We doen allemaal alsof het geweldig gaat in Nederland. Maar als ik bij de Dekamarkt kom en zie dat mensen bijna geen geld hebben om gezond eten te kopen, dan is dat intriest. Je bent kippig als je dat niets doet, wat dat is toch het meest belangrijke?”

Willem van Hanegem bij Zwart Wit 63 in Harderwijk
De sponsoravond trok zo'n 160 genodigden. (foto: Peter Besselsen)