Wilde zwijnen op zoek naar voedsel

Voor de wilde zwijnen is er te weinig voedsel in het bos. Dit komt doordat er dit jaar weinig eikels en beukennoten zijn. Als het voedsel in de eigen leefomgeving op is, gaan de dieren naar een ander gebied om voedsel te zoeken. En soms komen ze daardoor steeds dichter bij de bewoonde omgeving. Ook in de omgeving van Harderwijk en Hierden gebeurt dat.

In eigen leefgebied houden

Het is belangrijk om de wilde zwijnen zo goed mogelijk in hun eigen leefgebied te houden. Daarom zijn er rasters geplaatst. De snelweg (A28) met de rasters is bijvoorbeeld een duidelijke barrière voor het wild. Net als het Bouw & Infra park, de schietbaan en het sportcomplex bij VVOG. Op de N302 zijn oversteken voor wild gemaakt en zijn er diverse wildroosters op de zijwegen.
 
Omgewroete grond
Doordat de nood blijkbaar hoog is, maken de wilde zwijnen gebruik van kleine doorgangen, fietspaden en smalle bermen om naar een ander gebied te komen. In dat andere gebied is voorlopig genoeg eten. Dat is zichtbaar aan de omgewroete grond langs de weg en op plekken waar de dieren normaal niet komen.
 
Voeren is niet toegestaan

Zorg dat u goed afstand houdt van wilde zwijnen en dat ze niet "opgejaagd" en in paniek vluchten. Een goed raster om uw tuin houdt de wilde zwijnen daar weg. Het is niet toegestaan om de dieren te voeren. Dit om te voorkomen dat ze terugkomen en er onveilige situaties ontstaan.

Wild zwijn met jongen foto Gerrit Rekers
(Foto Gerrit Rekers)