Wijkplatform wil met viering 10-jarig bestaan Zeebuurt nóg gezelliger maken

Door Harry Schipper – Eindelijk, ein-de-lijk kan het: de bewoners van de Harderwijkse Zeebuurt vieren op zaterdagmiddag 11 maart het tienjarig bestaan van hun Wijkplatform Zeebuurt!

Het lustrumfeest, compleet met optredens van de Aalzangers en Kokkels & Mokkels, haringkar, foodtruck met koffie en thee, draaiorgel, een heuse kinder-stormbaan en een reuze sjoelbak valt samen met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland

De Zeebuurt is – samen met de binnenstad (waar ik zelf woon-red. ) – één van de gezelligste wijken van Harderwijk, ontstaan aan het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw. Een echte volksbuurt, waar vroeger vooral vissersgezinnen woonden. Tegenwoordig woont er een mooie mix van jonge en oude gezinnen. En kent de wijk een actief bestuur van het Wijkplatform Zeebuurt dat met regelmaat zorgt voor leuke reuring in de wijk.

“Maar dan moet er natuurlijk geen corona heersen, want dan ligt alles op z’n gat”, zegt voorzitter Henk Meeuwisse van het Wijkplatform Zeebuurt. “Door corona konden we ons officiële tienjarig bestaan niet op tijd vieren. Want eigenlijk is ons wijkplatform al gestart in september 2010. Maar dat maken we 11 maart in één klap goed!”

De nu 67-jarige Henk is al vanaf het eerste moment actief voor ‘zijn’ wijk. “Het Wijkplatform Zeebuurt is voortgekomen op initiatief van welzijnsinstelling ZorgDat”, vertelt hij. “Dat heette toen nog Welzijn op Maat. Die kregen een groep wijkbewoners bij elkaar om daarmee samen de sociale cohesie van de wijk te bevorderen”. Henk kent die mensen van het eerste uur nog: “Frans van Zetten, Jacq Timmer, Jan Kraaij, Eric de Gruijter, Henk Raaijen, Nol Peters, René Nijsse en Esther Reinstra, die het eerste jaar van het Wijkplatform voorzitter was”. Op dit moment bestaat het Wijkplatform-team naast Henk uit Jan Kraaij en Danielle Coolen.

Voornaamste doel van het Wijkplatform in die eerste tijd was dus ‘het bevorderen van de sociale cohesie’ in de Zeebuurt. Dat lukte toen – en nu nog steeds - het beste door samen met buurtgenoten leuke activiteiten te organiseren waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek raken. Het Wijkplatform bleek ook prima geschikt om serieuzere zaken aan te kaarten. Om erachter te komen wat de Zeebuurtenaren belangrijk vinden voor hun wijk, hield het platform diverse enquêtes. “Die zaken pikten wij dan op en bespraken dat met de gemeente of met de wijkmanager. Zo zijn er onder andere een hondenren en een voetbalveldje in onze wijk gekomen en werden speeltuintjes opgeknapt en kwamen er een watertappunt, bloembakken en een bijenhotel in de Zeebuurt te staan. En werd er vanwege aanhoudende klachten over te hard rijden door de wijk door de politie een verkeersochtend gehouden. Overigens bleek uit latere controles dat er toen niet te hard werd gereden. Dat leek dus maar zo”.

Het meest bekend is het Wijkplatform Zeebuurt natuurlijk als organisator van de jaarlijkse Rommelroute. In de hoogtijdagen deden meer dan 150 buurtbewoners hieraan mee door voor hun huis op straat tweedehands spulletjes voor weinig te verkopen. Een gezellige vrijmarkt verspreid door  de hele wijk dus, die veel buurtgenoten trok, maar ook bewoners uit andere delen van Harderwijk. De Rommelroute 2023 is dit jaar op de Nationale Burendag, dus op zaterdag 23 september van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags.

Een van de opmerkelijk ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar is de gegroeide band tussen de Zeebuurt en de enige kerk in die wijk, de Christelijk Gereformeerde Kerk de Zaaier. Henk Meeuwisse, maar ook predikant William Middelkoop maken meteen duidelijk dat het de kerk niet gaat om ‘het winnen van zieltjes’.  Middelkoop: “Nee hoor, er was aanvankelijk weinig verbinding tussen kerk en wijk. Wij wilden graag meer contact. Laten zien dat wij een open kerk zijn. Op enig moment kwam Betsy Vrijhof, voorzitter van onze evangelisatiecommissie in contact met Henk Meeuwisse en toen is de zaak gaan rollen”.

Trots vertelt de dominee over de prachtige koepelzaal naast de kerk aan de Eibert den Herderstraat waar nu samen met het Wijkplatform voor de wijkbewoners activiteiten worden georganiseerd. Onder andere de koffieochtenden (op elke eerste vrijdag van de maand) en handwerkochtenden (op elke derde dinsdag van de maand) trekken een bijna  vaste club wijkbewoners. Onder hen ook enkelen die zich soms best wel eens eenzaam voelen. Voor die groep wil Middelkoop graag meer betekenen. “Bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd in de koepelzaal. Als open kerk willen we er ook zijn voor mensen die nu, bijvoorbeeld door de hoge energiekosten, minder goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Ook de viering van het 10-jarig bestaan van Wijkplatform Zeebuurt is in de koepelzaal en buiten op het aangrenzende plein van de Eibert den Herderstraat. Zeebuurt-wethouder Maarten Reckman geeft zaterdagochtend om elf uur het officiële startschot voor de feestelijkheden. In de koepelzaal is die zaterdag een fototentoonstelling ingericht waarin de activiteiten van het platform van de afgelopen tien jaar zijn te zien. Er is ook een informatiestand over de status van plannen om de Zeebuurt aardgasvrij te maken. En er wordt door medewerkers van ZorgDat aandacht gevraagd voor de Landelijke Opschoondag op 18 maart.

Zeebuurt Harderwijk
(Foto Harry Schipper)