Weten wat je plukt in Drielanden

Aan het Rappad in de wijk Drielanden is door de wijkvereniging en de gemeente Harderwijk een pluktuin gerealiseerd. Een mooie plek in de wijk waar ‘eetbaar groen’ te vinden is.

De tuin is twee jaar geleden aangeplant en nu de bomen en struiken iets groter zijn geworden, is er daadwerkelijk iets te plukken.

Daarom zijn de afgelopen week borden geplaatst met uitleg over wat er in de tuin precies te plukken valt. Op de borden wordt via een QR-code verwezen naar achtergrondinformatie.

Wethouder Jeroen de Jong: “Het letterlijk kunnen ‘gebruiken’ van het openbaar groen voegt een nieuw aspect toe aan de belevingswaarde ervan. Een pluktuin brengt mensen met elkaar in contact en ook weer dichter bij de natuur. Groen verbindt ook op deze manier.”

Eetbaar groen, thee, kruiden  en bessen              

De pluktuin Drielanden is verdeeld in drie hoeken:
  • Eetbaar groen: dit vak is een bonte verzameling van struiken en boompjes. Op het heerlijk beschutte talud zijn zelfs abrikozen boompjes te vinden. 
  • Theehoek: een deel vol kruiden en struiken te gebruiken voor bijvoorbeeld thee, maar ook om lekkere gerechten mee te bereiden.
  • Bessenhoek: vier vakken met verschillende soort bessenstruiken.
Er tussendoor staan verschillende fruit- en notenbomen. Hoogstam maar ook laagstam. Ook vindt men in de boomgaard verschillende soorten appel-, peren en pruimenbomen. Een deel van het gebied is ingezaaid met wilde bloemen met open veldjes en paden zodat de verschillende ‘plukplekken’ goed bereikbaar zijn.