Wereldwijd brengen beiaardiers een boodschap van vrede voor Oekraïne

De muziek die beiaardiers maken met beiaardklokken en via een beiaardklavier, weerklinkt over een hele binnenstad, een universiteitscampus, of een park. 

De beiaard is een uniek muziekinstrument dat sinds zijn ontstaan 500 jaar geleden in Europa (in de Lage Landen) ondertussen is uitgegroeid tot in 30 landen, met totaal 680 beiaarden wereldwijd

Aan alle beiaardiers van over de hele wereld is gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met Oekraïense liederen.

Deze boodschap zal weerklinken in het weekend van 5 maart, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.
Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie, en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is immers een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Sint-Petersburg en Kiev. In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald en zijn er ook nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook.

Ook Harderwijk sluit aan bij deze vredesboodschap die weerklinkt vanuit torens over de hele wereld. Op zaterdag 5 maart tussen 10.30 en 11.30 speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek veel Oekraïense muziek. Na het Nationale Volkslied Sjtsje ne vmerla Oekrajiny klinken een bekend spiritueel lied Prayer for Ukrain en het prachtige Marigolds in een bewerking van de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun. De Goudsbloem (Marigold) is een nationaal symbool voor de Oekraïne.

Daarna speelt Wim onder meer de liederen Mighty Dniper, My Thoughts en Dear Mother of Mine. Ook staat een originele compositie voor beiaard op het programma: Healing Bells werd in 2020 geschreven dor Pamela Ruiter-Feenstra en Jet Schouten en is gebaseerd op het Oekraïense klaaglied Plyve Kacha.
 
  • Toren Grote Kerk Harderwijk
  • Zaterdag 5 maart, 10.30-11.30 uur
  • Wereldwijd Beiaardspel voor vrede
  • Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek
Toren Grote Kerk Harderwijk
(Foto Ton Pors)