Wereldlichtjesdag; Een moment van verbondenheid, om te gedenken’

Wereldwijd herdenken veel ouders op de tweede zondag van december hun overleden kind. 

Hoe lang het ook geleden is en hoe kort sommigen van hen ook geleefd hebben. Wereldlichtjesdag is een dag waarop de wereld voor die ouders letterlijk even wat lichter wordt.

In Harderwijk wordt er op 10 december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Bianca de Vries, mede-oprichter van die dag in Harderwijk/Zeewolde, verloor zes jaar geleden na zestien weken zwangerschap haar ongeboren tweeling.

“Bij een reguliere controle bleek het hartje van een kindje te zijn gestopt, daardoor had ook het andere kindje geen overlevingskansen meer en moest ik plotseling bevallen van beide kindjes.” Woorden om zo’n verlies uit te drukken, had ze toen nog niet en nog steeds vindt ze het moeilijk te omschrijven wat zo’n verlies met je doet. “Vergeten doe je het niet en van dat ‘slijten’ is ook maar weinig waar. Je leert ermee leven, het wordt onderdeel van het dagelijks leven.”
 
Vier maanden na het overlijden van haar tweeling, bezocht ze Wereldlichtjesdag in Apeldoorn. Het was voor haar heel indrukwekkend en waardevol. “Ik merkte in mijn omgeving dat er behoefte was aan zo’n moment van stilstaan. Ik wilde heel graag bijdragen aan het organiseren van eenzelfde dag, maar dan in de buurt.” De uitvaartonderneemster van De Vries, Kitty de Keijzer van Puur Uitvaartzorg liep rond met datzelfde idee en samen besloten ze in 2013 een Wereldlichtjesdag te organiseren in Zeewolde.”
 
Dat Wereldlichtjesdag een waardevolle bijeenkomst is, vinden ook Christine van der Meer en Marjolein Reezigt, sinds vorig jaar betrokken bij de organisatie. Christine verloor eind 2013 onverwacht haar zoontje Esli, anderhalf uur na zijn geboorte. Marjolein verloor haar zoontje met een zwangerschap van 22 weken na een plotselinge bevalling, Enzo leefde op eigen kracht anderhalf uur.  Een paar maanden later werden we door Kitty uitgenodigd voor Wereldlichtjesdag. Het was zo bijzonder, niet alleen voor ons maar ook voor Enzo zijn opa’s en oma’s. Een prachtige gelegenheid om bij hem stil te staan, trots op hem te zijn en verdriet om hem te hebben. Natuurlijk kan dat elke dag, maar voor ons is dit toch heel belangrijk en bijzonder.

Rouwen met een gezin is heel complex vertelt Christine, iedereen rouwt op zijn eigen tijd en op zijn eigen manier. Onze kinderen vonden het indrukwekkend, verdrietig maar ook een heel mooie bijeenkomst. Dat zij een kaarsje voor hun broertje kunnen aansteken op Wereldlichtjesdag vinden zij bijzonder en het maakt hun trots. Voor ons is het een moment geworden waar we even samen bewust kunnen stilstaan bij ons gemis.”

Het start om 18.45 uur op begraafplaats de Elzenhof, Walstein 101. Voor meer informatie en/of aanmelden. Mail naar wereldlichtjesdagharderwijk@gmail.com of bezoek de facebookpagina van Wereldlichtjesdag Harderwijk.

Wereldlichtjesdag 2017