Welkom in de monumenten van Harderwijk zaterdag 12 september 2015

Nieuw: workshops en demonstraties tijdens Open Monumentendag Harderwijk.

Hanzestad Harderwijk is een stad met een rijk verleden. Die geschiedenis is nog altijd terug te vinden in de vele monumenten, de oude pleinen en de pittoreske straatjes.

Tijdens de 29e Open Monumentendag, op zaterdag 12 september, is het dan ook zeer de moeite waard om de opengestelde monumenten te bezichtigen.
 
Een nieuw element dit jaar is een aantrekkelijke serie workshops en demonstraties. Zo is de hele dag de smid actief bij Veluvia; in Molen De Hoop wordt men ingewijd in de achtergrond van molenartikelen; in de Vischpoort vertelt Aalt Jansen vissersverhalen en laat Levende Historie zien hoe netten worden geboet.  Cultuurkust verzorgt demonstraties edelsmeden en gevelstenen maken; op Zuiderzeestraatweg 159 in Hierden is te zien hoe wol wordt gesponnen.
 
Open Monumentendag Harderwijk wordt in 2015 opnieuw georganiseerd door het Platform Historisch Harderwijk, nauw betrokken bij het Verhaal van de Stad. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en de Stichting Rondeel. 

‘De geschiedenis is terug te vinden in geschreven documenten, in verhalen die worden verteld en in voorwerpen en gebouwen’, vertelt Liek Mulder, voorzitter van het Platform Historisch Harderwijk. ‘Aan de ene kant staat het verleden vast, het ligt immers achter ons en kan niet worden gewijzigd, maar toch is het in ontwikkeling. We ontdekken namelijk steeds meer over de geschiedenis van Harderwijk en kijken daardoor ook anders naar de stad.’

Wist u bijvoorbeeld dat de toren van de Grote Kerk op een bepaald moment is ingestort en een groot deel van het schip en het orgel heeft verwoest? Dat de Straat van Sevenhuysen bijna drie eeuwen lang Pesthuissteeg heette? Wist u dat Harderwijk ten tijde van de Hanze beschikte over vijf stadspoorten? En hebt u zich al eens verdiept in de schoonheid en de betekenis van de gebrandschilderde ramen van de Catharinakapel? Open Monumentendag is bij uitstek dé dag om een stadswandeling te maken door Harderwijk en al deze panden te bezoeken. De opengestelde panden zijn te herkennen aan een vlag of spandoek. Natuurlijk is ook het Stadsmuseum Harderwijk geopend. Onder leiding van deskundige gidsen kunt u zich in dit fraaie monument laten rondleiden.
 
Dit jaar is er ook weer een fietsroute richting Hierden beschikbaar die begint bij Molen De Hoop aan de Havendijk. De route voert langs Kasteel De Essenburgh (helaas die dag niet te bezichtigen) en de Dorpskerk in Hierden die wel open is. Hierden levert dit jaar een bijzondere bijdrage, doordat niet minder dan zes monumentale boerderijen te bezichtigen zijn en de Molenbelt aan de Watervalweg. 

De meeste monumenten zijn gratis toegankelijk. Er is ook een fraaie brochure met een stadswandeling en de fietsroute beschikbaar, gratis af te halen bij het Stadsmuseum Harderwijk, de deelnemende monumenten en de VVV.

De start van Open Monumentendag Harderwijk 2015 is op 12 september bij Molen De Hoop. Omstreeks 09.00 uur verricht wethouder Jeroen de Jong de openingshandeling.

Iedereen is van harte welkom. Immers: Harderwijk, altijd welkom!

Programma Open Monumentendag Harderwijk 2015